Det største udbrud af hvalpesyge i mange år er de seneste uger konstateret i Jylland, men måske er myndighederne kommet et skridt videre i opsporingen af smittespredningen.

DTU Veterinærinstituttet har i hvert fald konstateret, at en vild ræv, der blev skudt i det sydlige Jylland den 11. oktober er smittet med hvalpesyge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Første vilde dyr siden 2006

Den skudte og afmagrede ræv er det første vilde dyr, der er har fået diagnosticeret hvalpesyge siden det skete for to grævlinge for seks år siden.

Ved det seneste, store udbrud af hvalpesyge hos mink i 2003, blev smitten også fundet hos sæler, grævling, husmår og ilder, men ifølge DTU Veterinærinstituttet blev der dengang ikke påvist en forbindelse mellem sygdommen hos de vilde dyr og i mink-besætningerne.

Sikring mod bændelorm

Der er gået et stykke tid siden den vilde ræv blev skudt til diagnosen er fundet. Det skyldes, at ræven blev frosset ned i otte dage for at forhindre, at en dværgbændelorm kan smitte til mennesker.

Ræven blev også testet for rabies - altså hundegalskab - da den havde adfærdsforstyrrelser, men den have altså "kun" hvalpesyge.

Hvalpesyge kan ikke behandles, så mink angrebet af viraet skal aflives og resten af besætningen vaccineres.