DTU Veterinærinstituttet har fået en bevilling på godt 2,2 millioner kroner fra Pelsdyrafgiftsfonden til forskning i minksygdomme. Den nye viden skal forbedre de diagnostiske tests og sætte fokus på smitteveje og resistens. Målet er bedre dyrevelfærd, mindre medicinforbrug og bedre økonomi for minkavlerne.

Danske minkavlere producerer 14 millioner mink om året, og der er mange penge at spare, hvis sygdomme kan forebygges. Minkavlerne bruger eksempelvis årligt et tocifret millionbeløb på at bekæmpe plasmacytose, som blandt andet kan resultere i ringere skindkvalitet og dermed lavere pris.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis der er sygdom i en minkbesætning, vil det ofte give et lavere antal hvalpe, et højere medicinforbrug og dårligere kvalitet af skind, så derfor er det både i dyrenes og minkavlernes interesse at få mere viden om sygdommene, så vi bedre kan forudsige sygdomsudbrud og dæmme op for dem i tide, fortæller dyrlæge og specialkonsulent Mariann Chriél fra DTU Veterinærinstituttet.

Hun skal lede projektet, som Pelsdyrafgiftsfonden har bevilget godt 2,2 millioner kroner til. Noget af det, som skal udvikles, er nye diagnostiske tests, der bruges til at be- eller afkræfte virussygdomme hos mink.

Hurtig diagnose vigtig

Der er behov for nye tests for bedre at kunne diagnosticere hidtil ukendte minksygdomme samt kendte virussygdomme, der giver diffuse og atypiske symptomer, og som derfor er svære at diagnosticere.

- Det er vigtigt for avlerne at få en diagnose hurtigt, så der kan igangsættes den rigtige behandling. Vi skal derfor se på at udvikle nye endnu hurtigere diagnostiske metoder, siger Mariann Chriél.

Et andet delprojekt skal belyse, om lopper kan overføre virussygdomme mellem mink. Der skal også foretages undersøgelser på vilde dyr for at klarlægge, om nogle vilde arter kan overleve og være bærere af hvalpesygevirus og dermed fungere som et naturligt reservoir for smitten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et mål er også at undersøge forekomsten af resistente bakterier i mink for at få et overblik over problemets omfang og for at sikre, at man vælger det bedste antibiotika til at bekæmpe infektionerne med.