Tyske Lemken blev grundlagt i 1780 og allerede i 1925 fik virksomheden patentet på en vendeplov til heste. I 1925 fulgte en vendeplov til traktor og i 1980 kom de første Opal vendeplove. Ploven var med Optiquick indstillingscenter, som anvendes af fabrikken den dag i dag. Med Optiquick indstilles ploven med to spindler. Den ene indstiller træklinien mens den anden indstiller bredden på forreste fure.

Den brugte Lemken VariOpal, som er set hos Lykke Smeden, er af typen 7. Det betyder at den er designet til traktorer på 70 - 160 hestekræfter. Ploven er femfuret og med Lemkens automatiske stensikring. Ploven er fra 2006, og afstanden imellem åsene er 100 centimeter. Ploven er udstyret med risteunderplove model CS40.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mindre brydning af jorden

Hovedparten af de plove, som Lemken har solgt her i landet, er med ristunderplove. Førhen hed modellen BS42 og i forhold til CS40 er det en meget stejl og tværstillet underplov. Det giver en kraftig brydning af jorden og underploven kræver også mere trækkraft end CS40.

Som alternativ til risteunderplovene leverede Lemken den traditionelle muldplade C40, og for nylig introducerede de den helt nye W52 muldplade, som er en lang og skrueformet muldplade.

Både den og risteunderploven CS40 leveres nu i DuraMaxx versionen, hvor underplovene monteres på plovfoden uden brug af bolte. Ristene eller den faste muldplade klikkes på og holdes på plads af muldpladebrystet, som låses med en split. Ud over at spare tid ved udskiftning, har sliddelene i DuraMaxx-serien også en bedre hærdning, som forlænger levetiden på sliddelene.

Hurtig indstilling af forplovene

Den brugte plov er monteret med M2 forplove, som har en stor muldplade med afrundet forkant. Forploven er designet til nedpløjning af store mængder organisk materiale. Forplovenes arbejdsdybde indstilles let og uden brug af værktøj. Samtidig er det let at se om alle forplove er indstillet til den samme dybde.

Før 1996 var forplovene på Lemken VariOpal monteret på runde stilke, og dengang skulle der løsnes en bolt for at indstille forplovene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sidemonteret landhjul

Landhjulet på Lemken VariOpal 7 kan monteres i forskellige positioner, men hjulet er altid monteret på siden af ploven og ikke bagerst, som det er kendetegnende for skandinaviske plove. Fordelen ved det sidemonterede hjul er, at der er bedre frihøjde under ploven, når den vendes. På en femfuret plov kan hjulet monteres, så den kører inden for plovens arbejdsbredde, og derved kan der pløjes helt ind til skel og hegn. Ulempen ved det sidemontere hjulet er, at ploven ikke har samme bevægelsesfrihed, som når hjulet kører bagved, og topstangen er monteret i et aflangt hul

For et par år siden introducerede Lemken en ny plovgeneration kaldet Juwel. Ploven har hydraulisk stenudløser, og plovens hældning indstilles elektronisk. Den nye plovserie tilbydes parallelt med Opal-serien.

Vurder hvordan ploven har været anvendte

En Lemken VariOpal 7 er designet til traktorer med op til 160 hestekræfter, og når det overholdes, er der sjældent problemer med holdbarheden på ploven, men voldtages den med en 350 hestes traktor, kan det gå ud over blandt andet lejerne i vendhovedet, siger østjysk forhandler

Lemken tilbyder Opal-serien i ikke mindre end fem modeller og til traktorer fra 60 hestekræfter. Der findes derfor en Opal til de fleste landbrug, men da traktorstørrelsen har det med at vokse, og mange ikke har mod på at skifte til en halvbugseret plov, sker det af og til, at traktoren er for stor i forhold til ploven.

- Det kan vel ikke være det store problem, tænker mange. Men når der kommer en traktor med plus 300 hestekræfter foran en femfuret liftophængt plov, sker der som regel ting og sager, og det er i hvert fald ikke længere traktoren, der sætter begrænsningen. Det går ud over plovens vendemekanisme. Stod jeg på en auktion og skulle byde på en Lemken VariOpal 7, ville jeg først og fremmest se på, hvordan bæreakslen og hullerne i topstangsfæstet ser ud. Er hullerne helt deforme, er det tegn på at traktoren har været for voldsom, siger Martin Lykke, indehaver af Lykke Smeden A/S i Øster Tørslev.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han vil ligeledes kontrollere de store lejer i vendehovedet for skader og slør. Er den store møtrik, som spænder lejerne samme, ikke malet, indikerer det, at lejerne er udskiftet.

Slør i variation og landhjul

VariOpal 7 har hydraulisk variabel furebredde, og den kan fra førerkabinen reguleres i intervallet 22 - 55 centimeter. Når furebredden ændres - og hver gang ploven vendes - er der bevægelse i masser af led. Samtlige led kan smøres og er med udskiftelige bøsninger.

- Men uanset hvor meget der smøres, vil der med tiden opstå slør, og det kontrolleres lettest ved at skubbe til ploven, når den er monteret på en traktor. Skiftes der bøsninger i tide, er det ikke nogen stor reparation, siger maskinhandleren og fortsætter:

- Lejerne i landhjulet og ophænget ved landhjulet slides ligeledes og kræver også en nærmere undersøgelse, før der handles brugt. VariOpal 7 er desuden solgt med forskellige hjulstørrelser. Jeg vil råde til, at man ser sig om efter en model med Uni-landhjul, der kan anvendes både i marken og til transport. Det er ligeledes vigtigt, at hjulet har en god bredde, så det også under vanskelige forhold kan bære ploven oppe.

Malingen fortæller ikke det hele

Martin Lykke opfordrer til, at man koncentrerer sig om plovens mekaniske dele, frem for at vurder den på hvordan den ser ud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er ikke nogen hemmelighed, at Lemken førhen ikke var verdensmestre i at male, og næsten uanset hvor godt man har passet på sin plov, så vil der være rust forskellige steder. Virksomheden har investeret rigtig mange penge i et nyt maleanlæg, og forhåbentlig er den dårlige lakering et overstået kapitel.

Undgå at svejse

Ud over plovens generelle stand har sliddelenes tilstand stor betydning for prisen på ploven. Fordelen ved risteunderplove er, at her kan de slidte linealer udskiftes med nye, uden at hele underploven skal skiftes.

- Vi ser af og til, at landmænd forsøger at forlænge levetiden på enten muldplader, skær eller landsider ved at svejse stumper af gammelt jer på de mest udsatte steder. Totaløkonomisk mener jeg at det er en dårlig ide. Hvis ikke det gøres pænt og med tilpassede dele, bliver ploven vanskeligere at trække, og måske kommer den også til at gå skævt efter traktoren. Det koster brændstof, og sammen med den brugte arbejdstid kan det hurtigt blive dyrere end at købe nye sliddele, advarer Martin Lykke

Tekniske specifikationer Lemken VariOpal 7

Antal furer                                  5

Artiklen fortsætter efter annoncen

Arbejdsbredde cm                     110-275

Fureafstand cm                         100

Rammehøjde cm                       80

Profilramme mm                      120x120x10

Underplove                                 CS40

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vægt ca. kg                                 1580

Årgang                                         2006

Pris                                               129.000

Langtidsholdbar model

Lemken producerede den første Opal plov tilbage i 1980, og på trods af at virksomheden for et par år siden introducerede en nye plovserie kaldet, Juwel, fortsætter produktionen af Opal.

Lemken Opal leveres i en lang række modeller, og inden for de enkelte modeller findes ploven både med og uden stensikring og i versionerne EurOpal og VariOpal. På EurOpal indstilles furebredden mekanisk, mens den på VariOpal indstilles hydraulisk fra førerkabinen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Plovene leveres enten med mekanisk stenudløser i form af sikringsbolte eller med automatisk stensikring. På hovedparten af de Opal plove, der er solgt her i landet, består stensikringen af spiralfjedre, men Lemken leverer også Opal med hydraulisk stensikring, hvor udløsertrykket kan justeres.

Indstillingen af Opal ploven sker med to spindler. Den ene spindel justerer plovens træklinie mens den anden juster bredden på forreste fure.

Kuhn Varimaster 151

Ploven er en 4+1. Den er med hydraulisk indstilling af furebredden og er monteret med mange nye sliddele. Underplovene er af typen SK. Ploven er til salg hos Anker Bjerre A/S i Mejrup.

Antal furer                                  5

Artiklen fortsætter efter annoncen

Arbejdsbredde cm                     150-240

Fureafstand cm                         95

Rammehøjde cm                       80

Underplove                                 SK

Årgang                                         2006

Pris                                               125.000

Kverneland EG100

Ploven er femfuret og med 300 vendehoved. Furebredden indstilles hydraulisk og der er også hydraulisk indstilling af bredden på første fure. Ploven er til salg hos John Madsen A/S i Tommerup.

Antal furer                                  5

Arbejdsbredde cm                     150-260

Fureafstand cm                         100

Rammehøjde cm                       75

Underplove                                 Krop 28

Vægt ca. kg                                 1900

Årgang                                         2006

Pris                                               125.000

Gregoire Besson RWY

Den femfurede plov har hydraulisk indstilling af furebredden. Den har pløjet ca. 50 hektar og står stadig med de originale spidser. Ploven er til salg hos Troelstrup Maskiner i Brædstrup.

Antal furer                                  5

Arbejdsbredde cm                     110-275

Fureafstand cm                         100

Rammehøjde cm                       78

Vægt ca. kg                                 1950

Pris                                               119.000