Da New Holland i 2007 introducerede T6000-serien, kom modelserien til at indeholde traktorer både fra den tidligere TSA-serie og fra TM-serien.

Den brugte New Holland T6080, som er set hos MVJ Maskiner i Bording, hører til gruppen, hvor dele af traktoren har rødder tilbage til TM-serien. Omvendt har både motor og førerkabinen også stor lighed med de tilsvarende komponenter på New Holland TSA.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den brugte traktor er fra 2008 og har gået 1.900 timer. Den er med frontlift og affjedret foraksel.

Range Command transmission

Traktoren er med en såkaldt Range Command transmission, som er en semi power shift transmission, med tre gruppegear og seks power shift trin i de to nedrest gear og syv trin det det høje gear. Såvel power shift trin som gruppegear skiftes, uden at koblingspedalen skal betjenes. Transmissionen har autofunktioner både til kørsel på landevejen og til arbejdet i marken. Vendegearet betjenes med et håndtag til venstre for rattet.

Traktoren kunne også leveres med Power Command transmission, som er en 19 trins fuld power shift transmission. Med begge transmissioner kan der køres transport med reducerede motoromdrejninger.

Om man skal vælge den ene eller anden transmission afhænger af hvad traktoren skal anvendes til. Både til transport og til de fleste opgaver i marken er det tilstrækkeligt med seks power shift trin. Skal der arbejdes med en skårlægger eller presser, hvor hastigheden varierer meget, og hvor der ofte arbejdes med forholdsvis høje hastigheder, vil Power Command transmissionen være på sin plads.

Flere typer foraksel

Forakselen på den brugte traktor er af Terra Glide typen, som er en affjedret foraksel med central affjedring. I modsætningen til den affjedrede foraksel på TVT-modellerne fra New Holland så er vedligeholdet af Terra Glide akslen langt lettere. Ud over den affjedrede foraksel kunne T6000 også leveres med standardforaksel og med SuperSteer forakslen. Hvilken type der skal vælges, når der investeres i brugt traktor, afhænger af behovet. Køres der meget transport, vil den affjedre aksel være et godt valg. Skal traktoren derimod køre med enten en vendeplov eller et såsæt, så vinder SuperSteer akslen på en bedre produktivitet. Den første generation af SuperSteer aksler, var ret ustabile ved hurtig transport. Det problem har New Holland for længst løst, og på en T6000 er der ikke den store forskel på, at køre transport med standard forakslen og med SuperSteer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Betjenes fra armlænet

New Holland T6080 er født med armlænsbetjening af ikke blot transmissionen men også liften, hydraulikken og en række andre funktioner. Lige før serien blev afløst af T6-serien og T5-serien tilbød New Holland T6000-serien med det SideWinder armlænet, som findes i alle nyere New Holland traktorer. Ud over betjeningen indeholder det nye armlæn også IntelliWiew skærmen, hvorpå traktorens funktioner kan indstilles. Ved modelskiftet til T6 flyttede de mindste modeller fra T6000-serien ned i den nye T5 serie.

Undersøg liftarme og trækbom

På en traktor, der har gået 1.900 timer, vil der altid kunne findes slitage. Men sliddet skal stå i et passende forhold til timetallet.

- Gør det ikke det, bør alarmklokkerne begynde at ringe. For enten har traktoren gået flere timer, end der står i timetælleren, eller også har den kørt med atypisk store redskaber og virkelig fået lov til at bestille noget. Kombineres det med manglende eller intet vedligehold, kan selv nogle få tusinde timer får en traktor til at føles gammel. En anden sikker indikator, på at traktoren ikke har været vedligeholdt, er, hvis der ikke er skyggen af fedt ved smørestederne, og at man ligefrem kan se, at der løber rustvand ud fra ophæng og lejer, siger René Brouw Pedersen, der er værkfører ved MVJ Maskiner A/S.

På en mellemklasetraktor som den brugte T6080 vil værkføreren først og fremmest kontrollere liften, da traktoren er stor nok til at kunne håndtere en femfuret vendeplov eller et stort såsæt.

Køb efter behov

Skal traktoren køre med et redskab med et stort olieforbrug, og hvis redskabet er konstrueret til at køre Load-sensing, anbefaler René Brouw Pedersen at se sig om efter en traktor, hvor der er monteret udtag til LS.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- På redskaber, hvor der ikke anvendes LS, ser vi ofte, at hydraulikpumpen yder 60 - 80 procent mere olie, end der er behov for. Det udvikler varme, og derfor anvendes der ikke blot brændstof til at pumpe olien, men også til at køle olien. I et anlæg med Load-sensing reguleres hydraulikpumpens ydelse i forhold til forbruget af olie. Det sparer både brændstof og minimerer varmeudviklingen i hydrauliksystemet, siger værkføreren.

Han anbefaler desuden, at der investeres i en traktor, som effektmæssig passer til de opgaver, den skal udføre. Hans tommelfingerregel er, at en overkapacitet på mere end 30 - 40 procent er for dyr i brændstof og afskrivning, men at underkapacitet, hvor traktoren udnyttes maksimalt hele tiden, kan blive endnu dyrere i reparationer.

Forakslen skal vedligeholdes

Den brugte traktor er udstyret med frontlift, og det ser værkføreren som en stor fordel.

- Når der er frontlift på traktoren, er der en større sandsynlighed for, at frontvægten afmonteres, når ikke der er behov for den. Med de traditionelle vægtklodser ser vi ofte, at de sider på traktoren, hvad enten der er behov for dem eller ej, siger René Brouw Pedersen og fortsætter:

- Selvfølgelig belaster redskaber i frontliften eller en frontlæsser forakslen, og det kræver, at man er påpasselig med at få smurt det centrale forhjulsophæng og bærelejerne ude ved forhjulene. Skal det gøre ordentligt, og det skal det, hvis dyre reparationer skal undgås, så skal forhjulene være løftet fri af jorden, når ophænget smøres. Når hjulene alligevel er løftet fri, er det en god ide at kontrollere lejerne i forhjulene. Det gøres ved at forsøge at rokke med hjulene på tværs af kørselsretningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han opfordrer desuden til at olien i forhjulenes slutdrev skiftes for hver 600 timer, og hvis man synes at det er for dyrt at have værkstedet til at gøre det, så er det en opgave, som de fleste landmand selv kan udføre.

- Der vil altid være afslid fra lejer og tandhjul, og det ødelægger efterhånden oliens egenskaber, og smøreevnen forringes. Det resulterer i, at temperaturen i olien stiger, og så har vi gang i en ond spiral, advarer værkføreren.

Tekniske specifikationer New Holland T6080

Motor                                           New Holland NEF

Volumen ccm 6.728

Artiklen fortsætter efter annoncen

Max effekt hk                             169

Max effekt med boost hk         193

Max moment Nm                      690/748

Transmission                                                          semi power shift

Antal gear                                   19/6

Artiklen fortsætter efter annoncen

Løftekapacitet kg                      8.257

Hydraulikydelse l/min             113

Antal timer                                1.900

Årgang                                         2008

Pris                                               476.000

Artiklen fortsætter efter annoncen

Foto forside

Kompakt og med boost

New Holland T6080 er en kompakt traktor med en egenvægt på under seks ton. Når traktoren trækker en plov i marken, har den en effekt på 169 hestekræfter. Men kobles der et redskab på kraftudtaget, eller hvis der køres hurtig transport, stiger effekten til 193 hestekræfter. Det gør den kompakte traktor velegnet foran eksempelvis en kartoffeloptager, som både kræver stor effekt og en forholdsvis lille traktor, som det er let at komme rundt med, og som kan monteres med tilstrækkeligt små dæk.

Førerkabinen på New Holland T6080 er med kun fire stolper, og det giver et godt udsyn fra kabinen. Kabinen går igen på andre modeller fra New Holland, og hver gang vi har testet traktorer med kabinen, har der været ros til det lave støjniveau i kabinen. Model T6000 blev leveret med tre forskellige typer foraksel, og inden det investeres i en brugt traktor, er det en god ide at overveje, hvilken løsning, der passe bedst til de arbejdsopgaver, traktoren skal udføre.

John Deere 6620 Plus

Traktoren er med trinløs transmission og i førerhuset er den udstyret med Command Arm betjening. Den har desuden frontlift og affjedret foraksel. Traktoren er til salg hos Asger Andersens Maskinforretning A/S.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Motor                                           John Deere

Volumen ccm 6.786

Max effekt hk                             138

Max moment Nm                      535

Transmission                                                          Autopowr

Antal gear                                   trinløs

Løftekapacitet kg                      7.420

Hydraulikydelse l/min             96

Antal timer                                1.910

Årgang                                         2008

Pris                                               480.000

1

Claas Arion 640 Cebis

Traktoren er med affjedret foraksel og er udstyret med centralsmøring. Den har automatisk klimaanlæg og er monteret med fire nye dæk. Traktoren er til salg hos Almas A/S.

Motor                                           DPS

Volumen ccm 6.788

Max effekt hk                             155

Max effekt med boost hk         175

Max moment Nm                      656/710

Transmission                                                          semi power shift

Antal gear                                   24/24

Løftekapacitet kg                      8.000

Hydraulikydelse l/min             110

Antal timer                                2.500

Årgang                                         2009

Pris                                               475.000

2

Valtra T151 Advance

Traktoren har fem dobbeltvirkende hydraulikventiler og har luftaffjedring på forakslen. Derudover har den affjedret kabine og frontlift. Traktoren er til salg hos Glamsbjerg Maskin Center.

Motor                                           Sisu

Volumen ccm 6.598

Max effekt hk                             163

Max effekt med boost hk         173

Max moment Nm                      620/680

Transmission                                                          semi power shift

Antal gear                                   36/36

Løftekapacitet kg                      8.100

Hydraulikydelse l/min             115

Antal timer                                925

Årgang                                         2008

Pris                                               475.000