Lyt til artiklen:

Stort dyk på noteringen: Solen mangler

00:00
Hastighed: ???x
03:38

Forårsvejret udebliver, og helligdage i maj giver dyk i priserne. Derfor sænker Danish Crown noteringen for grisekød med 30 øre til 12.00 kroner pr. kilo. Sonoteringen er uændret på 9.00 kroner.

I sin markedsberetning skriver slagteriet:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der mangler impulser på det europæiske marked for fersk grisekød. Det er en kombination af dårligt vejr og lavere forbrug generelt, der nu presser priserne på forender og skinker.

- I løbet af maj er der tre helligdage, når vi regner 1. maj med, men billedet lige nu er, at mange af vores kunder har lagt ekstra lukkedag ind i forbindelse med både 1. maj og Kristi Himmelfartsdag. Det giver nogle dyk i priserne, fordi slagterierne ikke i samme omfang skruer ned for produktionen. Samtidig har vejret gennem hele april været elendigt i Mellem- og Nordeuropa, og lagrene er fyldt op, så alle venter på en stigning i forbruget, fortæller Mads Stougaard, der er markedsdirektør i Danish Crown.

Det er nærmest udelukkende delstykker som forender og skinker, der må afsættes til lavere priser i perioder, men der er unormalt store spring i priserne fra dag til dag, fordi lukkedagene i forædlingsindustrien skaber nogle usædvanlige udbudspukler. I Tyskland fører det til armlægning om noteringen, fordi slagtevægten er høj, men omvendt tror de tyske landmænd stadig på, at vejret og grillsæsonen vil løsne op på den situation.

- Prisudviklingen i Europa frem mod sommerferien vil i høj grad blive bestemt af udviklingen i Tyskland. Lige nu kigger alle aktører mod Tyskland, fordi der gennem flere uger har været uenighed mellem slagterierne og landmændene om noteringen. Det får rigtigt mange til at disponere med meget kort horisont, fordi de øjner en mulighed for at få priserne ned. Derfor er supermarkederne også tilbageholdende med at lave kampagner, fordi de frygter at lave aftaler til priser, som 4-8 uger senere viser sig at være for høje, fordi markedet er faldet, siger Mads Stougaard.

Salget af den midterste del af grisen er stabilt, fordi salget til både det britiske baconmarked og eksporten til landene udenfor Europa i høj grad er afkoblet fra priserne i EU.

Artiklen fortsætter efter annoncen

45.000 udsættes

På slagtefronten udsættes 45.000 grise til uge 18. da tilmeldingen i indeværende uge blev større end forventet. Desuden er gennemsnitsvægten faldende.

Slagteriet aktiverede i forbindelse med lukningen af slagteriet i Ringsted stabilitetsmasken, som skal sikre stabile leverancer af grise til de resterende slagterier.

Slagteriet skriver:

I kommende uge slagtes der ikke onsdag d. 1. maj med undtagelse af en mindre pulje grise på anlægget i Horsens. Derfor forventes det, at der ved ugens udgang vil være stort set status quo ift. udsatte grise til uge 19.

Uge 19 præges af Kr. Himmelfartsdag, som gør, at alle anlæg er lukkede torsdag og fredag med undtagelse af Horsens, som slagter fredag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For søernes vedkommende udsættes der 365 til uge 18. Skærbæk slagter heller ikke d. 1. maj, og det betyder, at der skal udsættes ca. 500 søer til uge 19, hvor Skærbæk ligesom de øvrige anlæg holder lukket torsdag og fredag grundet Kr. Himmelfart.