Hovedparten af græsensilagen til de danske køer bjærges med selvkørende finsnittere. Men til landmænd med et mindre antal malkekøer eller ammekøer er det en dyr løsning, når de høj-effektive maskiner kun skal bjærge et mindre areal.

Maskinerne egner sig også dårligt til ukurante marker og til engarealer, hvor det ofte kan være vanskeligt at færdes med de tunge maskiner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alternativet for disse landmænd er bjærgning af hø eller ensilage i wrapballer. Indtil sidst i halvfemserne foregik ensileringen i wrapballer som en todelt operation, hvor ballerne først blev presset og lagt af på marken. Herefter blev de enten fragtet hjem til opbevaringspladsen, hvor en stationær wrapper omviklede dem med folie. Eller også blev de folieret i marken af en mobil wrapper spændt efter en traktor.

Systemet havde flere svagheder. For det første kom ballerne i kontakt med jorden, og derved var der risiko for forurening med jord og gyllerester. For det andet krævede systemet to mand og to traktorer. Derudover var det vigtigt, at presseren og indpakkeren fulgtes nogenlunde ad, så der ikke gik for lang tid, fra ballerne var presset, til de var pakket ind.

I bestræbelsen på at forenkle systemet eksperimenterede flere brugere og producenter med at koble indpakkeren direkte efter presseren

Enmandsbetjent system

Det store gennembrud kom for en halv snes år siden, da flere fabrikanter introducerede rundballepressere og indpakkere i én og samme maskine. Den første maskine fra New Holland var en BR540 rundballepresser kombineret med en indpakker. Presseren blev siden opdateret til 544, 548 og 560, før den i 2008 skiftede modelbetegnelse til BR6090 Combi.

Den brugte New Holland BR6090 Combi er set hos J. Hundahl A/S i Thisted. Maskinen er en årgang 2009, som har presset 9.000 baller. Ballekammeret er 120 centimeter bredt, og der presses baller med en diameter på 125 centimeter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fra rød til gul

Modelserien er løbende blevet opdateret, og fra BR560 Combi skifter presseren farve fra rødt til gult. Ved opdateringen til BR6090 Combi gik man fra at betjene presseren og indpakkeren med hver sin terminal til at betjene begge enheder med en enkelt Intelliview skærm.

Siden 2010 har BR6090 Combi være isobus-kompatibel, og i praksis betyder det, at presseren kan styres fra terminalen i nyere traktorer, der ligeledes skal kunne håndtere informationerne fra presseren.

Indbygget snitter

New Holland BR6090 Combi har en to meter bred pickup, og materialet ledes ind i ballekammeret af den 140 centimeter brede CropCutter.

Rotoren har 15 tredelte dobbeltfingre, der presser materialet hen over lige så mange fjederbelastede knive. Skal afgrøden ikke snittes, trækkes knivene hydraulisk ud af indføringskanalen, og hvis afgrøden skal snittes grovere, kan presseren arbejde med enten syv eller otte knive.

Når ballen er bundet og falder ud af ballekammeret, løfter overføringsgaflen ballen over på indpakkerbordet. Herefter er presseren klar til at presse den næste balle, mens de to satellitter vikler 750 millimeter bredt folie omkring ballen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tandhjul og kæder er det ømme punkt

Vægten og saften fra vådt græs belaster presseren til det yderste, og før der handles brugt rundballepresser, er det derfor vigtigt, at disse dele kontrolleres, siger nordjysk montør

På trods af at ballen kun er 120 centimeter i bredden og 125 centimeter i diameter, så vejer ballerne fra New Holland BR6090 Combi langt over et halvt ton, når materialet er vådt kløvergræs. For at håndtere den vægt, samtidig med at der snittes og komprimeres græs i ballen, kræver det en effektiv drivlinie.

- Skulle jeg købe en brugt presser, som jeg ikke kendte historien på, ville jeg starte med at undersøge drivlinien på venstre side af presseren. Er tandhjulene slidt, så tænderne på specielt de forreste tandhjul er krogede, skal man regne med at presseren skal have både nye kæder og tandhjul, inden den er klar til en ny sæson, siger Ole Heskjær, montør hos J. Hundahl og fortsætter:

- På en presser, der arbejder i græs, er kæder og tandhjul en sliddel, som skal skiftes efter et vist antal baller. Hvor mange baller, den kan presse på et sæt kæder og tandhjul, afhænger af, hvor meget maskinen presses.

- Ved normalt brug skal man regne med, at der kan presses 8.000 til 12.000 baller, før presseren skal have skiftet kæder. Tandhjulene ødelægges af, at kædens led efterhånden bliver for lange. Skifter man kæderne i tide, kan levetiden på tandhjulene forlænges til to sæt kæder, vurderer Ole Heskjær.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vigtigt med olie

Rullekæderne i drivlinien har automatisk smøring, og der lægger derfor konstant en oliefilm på kæderne. Det gør der til gengæld ikke på de to kraftige transportørkæder, som former og komprimerer ballen.

Kæderne kører konstant op ad materialet i ballen, og derfor er det hverken muligt eller hensigtsmæssigt at holde en oliefilm på kæderne.

- Det er derimod meget vigtigt at få kæderne smurt ind i olie, hver gang der er et længere stop i arbejdet. Saft fra græsset trænger ind i både kædeled og i de ruller, som fører kæden. For at smøre kæderne fylder man olie på kæden igennem et rør på begge sider af presseren, og ved at lade maskine køre et øjeblik fordeles olien på kæder og ruller, forklarer Ole Heskjær

- Normalt holder transportørkæderne til tusindvis af baller, men levetiden forkortes drastisk, hvis presseren gennem en lang sæson skiftevis anvendes til nogle hundrede baller og får lov til at stå stille, uden at kæderne har fået olie, siger montøren.

Skift ruller i tide

Da græs til wrapensilage ofte bjærges på enge og andre ukurante arealer, hvor der kan være spor og andre ujævnheder, udsættes pickuppen på presseren for lidt af hvert. Montøren anbefaler derfor, at pickuppen kontrolleres for skader og slør, før der handles brugt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Man kan umiddelbart se, om der er skader på et eller flere bånd i pickuppen. Ved at tage fat i pickupfjedrene kan man danne sig et indtryk af, om rullerne i kulissestyret er slidt. Netop rullerne i pickuppen er noget, som vi har stor fokus på, når vi laver vintereftersyn. Der må hellere skiftes en rulle for meget end en for lidt.

- Derved minimeres risikoen for stop i sæsonen, og samtidig forlænges levetiden på kulissestyret. Hvis en rulle eksploderer, og det ikke opdages i tide, er der stor risiko for, at kulissestyret ædelægges. Det er en reparation til en helt anden pris, end det koster at skifte et par ruller, forklarer Ole Heskjær.

Hold knivene skarpe

Maksimal kapacitet på presseren og en ensartet snitning af afgrøden kræver, at knivene er skarpe. For at kunne undvige sten og andre fremmedlegemer holdes knivene på plads af fjedre.

- Bliver de sløve, og der samtidig køres hurtigt fremad i et kraftigt skår, kan materialet presse knivene væk fra rotoren. Det giver en dårlig snitning af afgrøden, og føreren får en alarm på monitoren i førerkabinen.

- Det er derfor vigtigt at knivene holdes skarpe, ved at de slibes enten med en vinkelsliber eller på en stationær slibemaskine, siger Ole Heskjær.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tekniske specifikationer New Holland BR6090 Combi

Pickupbredde, mm                                                    2.000

Antal pickupfjedre                                                    112

Antal knive, max                                                                                    15

Ballediameter, m                                                                                   1,25

Ballebredde, m                                                           1,20

Artiklen fortsætter efter annoncen

Antal indpakkerarme                                               2

Foliebredde, mm                                                                                     750

Dækmontering                                                           19.0/45-17

Antal baller                                                                9.000

Årgang                                                                          2009

Artiklen fortsætter efter annoncen

Pris                                                                               325.000

Presseren er med fast ballekammer, og ballen formes og komprimeres af 16 stålvalser. Maskinen har presset cirka 10.000 baller og er til salg hos Stadil Smede & Maskinforretning A/S.

Pickupbredde, mm                                                    2100

Antal knive max                                                                                     16

Ballediameter, m                                                                                   1,25

Ballebredde, m                                                           1,20

Antal indpakkerarme                                               2

Foliebredde, mm                                                                                     750

Antal baller                                                                10.000

Årgang                                                                          2008

Pris                                                                               325.000

Presseren er med fast ballekammer og indpakkeren er integreret i maskinen. Den har presset 5.500 baller og er til salg hos MVJ Maskiner A/S i Ulfborg.

Pickupbredde, mm                                                    2.000

Antal knive max                                                                                     23

Ballediameter, m                                                                                   1,25

Ballebredde, m                                                           1,23

Antal indpakkearme                                                2

Foliebredde, mm                                                                                     750

Antal baller                                                                5.500

Årgang                                                                          2007

Pris                                                                               345.000

Presseren er med nye remme og har variabelt ballekammer. Ved presning af halm kan indpakkeren afmonteres, og der kan presses baller med en diameter på op til 180 centimeter. Maskinen er til salg hos Nic. Nielsen A/S.

Pickupbredde, mm                                                    2.100

Antal pickupfjedre                                                    112

Antal knive max                                                                                     23

Ballediameter, m                                                                                   1,80

Ballebredde, m                                                           1,20

Antal indpakkearme                                                2

Foliebredde, mm                                                                                     750

Årgang                                                                          2006

Pris                                                                               350.000