Udviklingen af nye sorter har bevirket, at dyrkningsgrænsen for majs i løbet af et par årtier har flyttet sig fra Sønderjylland til Vendsyssel.

Samtidig med, at det er blevet muligt at dyrke majs til ensilage i hele landet, er der en begyndende dyrkning af kernemajs i den sydlige del af landet. Det har skabt behov for en enorm kapacitet til etablering af majsen, og her er der en lang række spillere på markedet.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Gaspardo har været i markedet i en lang årrække, og de fleste maskiner, som den italienske fabrik har leveret her til landet, er med skiveskær både på gødnings- og såskær. Det gør såmaskinen i stand til at arbejde både i pløjet jord og i jord, der er harvet, og hvor der ligger planterester på overfladen. Elementerne er ophængt i et parallelogram og et dybdehjul på hver side af såskæret sikrer, at de enkelte elementer følger markens konturer og mindre ujævnheder efter eksempelvis harver og jordpakkere.

Gødning i front

Den brugte Gaspardo MTI er set hos Scan-Agro i Hadsund. Den liftophængte maskine er 12-rækket og med en rækkeafstand på 75 centimeter. Gødningsudstyret består af en fronttank med doseringsenhed. En blæser sørger for, at gødningen blæses til en fordeler og videre ud til de enkelte elementer. Fronttanken rummer 1.260 liter, og er det ikke tilstrækkeligt, kan såmaskinen monteres på en Scan Caddy gødningsvogn med en kapacitet på op til 6.000 liter. Såmaskinerne kan også leveres med udstyr til placering af flydende gødning.

Afblænding af rækker

På den brugte maskine kan de enkelte rækker afblændes enkeltvis. Afblændingen sker elektronisk fra førerkabinen. Maskinen har også elektronisk frøkontrol, der ikke blot overvåger, om der kommer frø ud af såhuset, men også registrerer, hvis frøene afleveres uensartet.

For at minimere transportbredden til 3,30 meter, løftes de yderste elementer ind over maskinen, samtidig med at et teleskopsystem trækket de yderste elementer ind mod de øvrige elementer.

Nye modeller i 2010

I 2010 introducerede Gaspardo det nye MTR-element på de otte- og tolv-rækkede såmaskiner. Hvor parallelogramophænget på MTI er svejset op, er ophænget på MTR i støbegods. Det giver større stabilitet, og samtidig med er det nye ophæng med udskiftelige bøsninger. Diameteren på såvel gødningsskær som såskær er øget. Samtidig er det blevet hurtigere at indstille trykket på de to furelukkehjul, der på den nye model også kan køre forskudt i forhold til hinanden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For bedre at kunne håndtere ukurante kerner, er de nye elementer fra 2012 monteret med en afstryger, som leder majsfrøene ned i et nyt faldrør. Maskiner leveret i 2010 og 2011 er også blevet opdateret med de nye dele.

Volumen på frøkasserne er øget fra 36 liter til 60 liter. Begge modeller kan enten anvendes sammen med en fronttank eller en gødningsvogn.

Udmadningen skal være intakt

Topudbytte i majsmarken forudsætter, at frøene placeres i den rigtige dybde, og at de står med en ensartet afstand i rækkerne. Det kræver et godt såskær med en nøjagtig styring af dybden og en nøjagtig udmadning af frøene. Gaspardo MTI arbejder med et vakuumsystem, som fastholder frøene ud for hullerne i en såskive.

- Udmadningen er hjertet i såmaskinen, og når der handles brugt, er det vigtigt at kontrollere doseringssystemet for slid. For at opnå et ensartet plantetal er det vigtigt, at frøene ikke tabes i utide. Det sker, hvis der er slidt spor i såskiven, eller hvis tætningen i frøhuset ikke er i orden. I begge tilfælde risikeres, at der ikke er vakuum nok til at fastholde frøet, som tabes, og der opstår et spring i rækken, siger Ulrik Kristensen, der er montør hos Scan-Agro, som både importerer og sælger såmaskinerne fra Gaspardo.

Ud over at holde såhuset lufttæt sørger pakningen imellem husets to dele også for, at der er en passende afstand imellem huset og den roterende såskive. Det er derfor vigtigt, at pakningen er intakt og ikke presset helt sammen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Undgå vand i lejerne

Med dobbelte skiveskær både på gødnings- og såskæret samt dobbelte dybdehjul og furelukkere er der ikke mindre end otte skiver eller hjul i hvert element. De er alle med vedligeholdelsesfrie kuglelejer, der er forseglet mod støv og vand.

- Ved køb af brugt såmaskine, er det en god ide at undersøge diverse hjul og skiver for slør. Er det tilfældet, er det forholdsvist let at montere nye lejer både ved hjul og skær, siger Ulrik Kristensen og tilføjer:

- Over tid vil der opstå slør i et leje, men alt for mange lejer ødelægges ved, at der kommer vand ind i lejet. Rettes strålen fra en kraftig højtryksrenser direkte mod lejet, er der stor risiko for, at selv den bedste forsegling må give efter, og der kommer fugt ind i lejet. I vinterens løb dannes der rust i lejet, og det opdages ofte først på et af de første sådage, hvor lejet må give op. Undgå derfor at spule direkte på lejerne, og med mindre det er strengt nødvendigt at vaske såmaskinen, er det en bedre løsning at blæse den af med trykluft.

Skift kæder i tide

Gaspardo MTI er med syv gear. Gearene skiftes ved at flytte en kæde. Trækket fra hjulene og op til gearet sker også med to rullekæder.

- Der diskuteres ofte, om det er en fordel eller ulempe at smøre kæder på en maskine som arbejder, hvor den bliver udsat for støv. Jeg anbefaler at anvende en speciel kædespray, der trænger ind i kædens led, og som tørrer op på overfalden. Som minimum bør kæderne smøres, inden maskinen sættes til vinter. Ellers er der risiko for, at kæderne bliver stive og ikke ligger til i kædehjulene. Det kan skabe vibrationer, som kan forplantes sig til såelementerne, forklarer Ulrik Kristensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han anbefaler desuden, at kæderne skiftes i tide. Derved udsættes udskiftningen af tandhjulene.

Tekniske data Gaspardo MTI

Antal rækker                                                          12

Rækkeafstand cm                     75

Arbejdsbredde m                      9,0

Artiklen fortsætter efter annoncen

Transportbredde m                  3,20

Volumen frøkasse l                   36

Volumen gødningstank l         1.260

Vægt kg                                       2.500

Årgang                                         2007

Artiklen fortsætter efter annoncen

Pris                                               245.000

Foto forside

Majssåmaskine til alle jordtyper

Med skiveskær ved både gødnings- og såskær kan Gaspardo MTI anvendes både, når joden er pløjet og i harvet jord, hvor der ligger planterester på overfladen. I den tolv-rækkede version blæses gødningen fra tanken foran på traktoren og ud til de enkelte skær på såmaskinen. Alternativt kan såmaskinen monteres på en gødningsvogn med en kapacitet på op til 6.000 liter.

På den brugte maskine kan de enkelte rækker afblændes individuelt. Afblændingen sker elektronisk fra betjeningsenheden i traktoren.

Såmaskinen er med syv gear, og når der i maskinen monteres en såskive til majs, kan afstanden imellem frøene reguleres fra otte til 32,1 centimeter. Arbejdsbredden er på ni meter, og sammenfoldet til transport fylder den kun 3,20 meter på vejen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

507401-1

507401-2

507401-3

507401-4

507401-5

Artiklen fortsætter efter annoncen

507401-6

507401-7

507401-8

507401-9

10

Accord Optima

Den liftophængte såmaskine er med tolv rækker og frontmonteret gødningstank. Der er dobbelt udmadning under gødningstanken og rækkeafblænding på maskinen. Den er til salg hos A.P.Jørgensen i Ribe.

Antal rækker                                                          12

Rækkeafstand cm                     75

Arbejdsbredde m                      9,0

Årgang                                         2001

Pris                                               200.000

11

Amazone ED602-K

Den otte-rækkede maskine er liftophængt og med Contour såaggregater og skiveskær ved gødningsskærene. Såmaskinen er til salg hos Maskincenter Felsted.

Antal rækker                                                          8

Rækkeafstand cm                     75

Arbejdsbredde m                      6,0

Årgang                                         2009

Pris                                               285.000

12

Kuhn Planter

Den otte-rækkede såmaskine er liftophængt og med skiveskær ved gødningsskærene. Gødningsudstyret er til flydende gødning. Maskinen er til salg hos Nic. Nielsen, Aulum.

Antal rækker                                                          8

Rækkeafstand cm                     75

Arbejdsbredde m                      6,0

Årgang                                         2004

Pris                                               125.000