Abonnementsartikel

John Deere 9880i STS er en amerikansk bygget mejetærsker, hvor blandt andet tærskekomponenter og tømmesneglen er tilpasset europæiske forhold.

John Deere er verdens største producent af mejetærskere, og ifølge producenten høster mejetærskere fra John Deere halvdelen af verdens korn. En stor del af de mørkegrønne mejetærskere bygges på fabrikken i Moline, som har en kapacitet på cirka 7.000 mejetærskere om året. Det er også her, at den brugte John Deere 9880i STS, som er set hos Mejlby & Vilsgaard A/S i Brønderslev, er produceret. Maskinen er fra 2006, og er monteret med et 30 fods skærebord og er forberedt til autostyring. Den har høstet 5.500 hektar, og til det er der brugt 2.830 motortimer og 1.780 tærsketimer.

Enkelt rotor

John Deere introducerede STS-modellen med en enkelt rotor i år 2000, og de første modeller kom her til landet til høsten 2002. STS supplerede CTS, som John Deere introducerede i 1992, og som var en hybridmejetærsker med tærskecylinder og to rotorer. John Deere STS fik tilføjet et "i" til modelbetegnelsen i 2004, og i 2007 blev den afløst af John Deere S560 og S690. I 2011 fik S-serien blandt andet ny rotor og ny kabine. Samtidig blev serien udvidet til at omfatte fem modeller.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rotoren i John Deere 9880i STS har en diameter på 750 millimeter i tærskesektionen, og i den bagerste del af den 3,13 meter lange rotor, hvor de sidste kerner skilles fra halmen, har den en diameter på 834 millimeter. Rotoren fødes af en indføringscylinder, som trækker stråmaterialet fra indføringshuset og kaster det ind i rotoren. Indføringscylinderen slår eventuelle sten ned i en stenfælde under cylinderen. Stenfælden tømmes med et enkelt håndtag på højre side af mejetærskeren.

Flere brotyper

I tærskesektionen kan der monteres tre typer broelemnter under rotoren. Her i landet skiftes der normalt kun broelementer, hvis mejetærskeren skal anvendes til høst af kernemajs. Er der problemer med at tærske stakken af vinterbyggen, kan der monteres blindplader under den forreste del af rotoren.

Rotoren trækkes af en enkelt rem med automatisk opstramning. Med variatorskiver og to mekaniske gear kan omdrejningerne på rotoren varieres i intervallet 380-1.000 o/min. Det giver mulighed for at variere omdrejningerne i forhold til både afgrøde og høstforhold.

John Deere 9880i STS er som standard monteret med Schumacher knivtræk og fingre. Skærebordet kan monteres med akshævere, men da vinklen på fingrene kan indstilles med spindler, kan afgrøderne normalt opsamles med vinden. Korntanken rummer 11.000 liter, og for at minimere totallængden folder den yderste del af tømmesneglen ind bag mejetærskeren.

John Deere 9880i STS har kun ganske få daglige smøresteder, og den daglige service er derfor hurtigt overstået.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Helheden tæller

Helhedsindtrykket af maskinen er vigtig, og skader i skærebordet kan give en indikation om, de forhold mejetærskeren har høstet under, siger nordjysk maskinsælger.

John Deere 9880i STS er en typisk nordamerikansk mejetærsker, hvor der er lagt vægt på at maskinen skal være enkelt og let at servicerer i dagdagen. Den har en John Deere motor på 13,5 liter, som yder 465 hestekræfter. Når tømmesneglen startes stiger effekten med 34 hestekræfter.

- Lige som på enhver anden mejetærsker vil jeg starte med at se på skærebordet. Er der skader på knivtøjet og buler i bunden af skærebordet eller i indføringssneglen, er det en indikation om, at skærebordet har været hårdt brugt, og at der også har været sten i maskinen. Stenfælden under indføringscylinderen tager de fleste sten, men det er altid en god ide at fjerne dækpladerne ind til rotoren, og se efter hvordan broen og rotoren ser ud, siger Ole Kyvsgaard, sælger hos Mejlby & Vilsgaard A/S.

- På den forreste del af rotoren, hvor udtærskningen foregår, er rotoren monteret med tærskesko. De kan sammenlignes med slaglerne i en traditionel mejetærsker. De skal selvfølgelig være intakte, og må ikke være for slidte. Ved klargøringen af mejetærskeren giver vi altid tærskeskoene et lille slag med en hammer. Lyden afslører, om der er revner i skoene, og er der det, skal de skiftes, siger Morten Højrup Hansen, servicetekniker hos Mejlby & Vilsgaard A/S.

Knive og fingre skal være i orden

Den brugte maskine er monteret med et 30 fods skærebord, som trækkes fra venstre side.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er rigtig glade for knivtøjet fra Schumacher, hvor hvert andet knivblad vender på hovedet, og hvor der skæres både i toppen og i bunden af fingrene. Specielt under vanskelige forhold i frøgræsmarker og i kornmarker med græs i bunden af afgrøden, viser systemet sin styrke, siger Ole Kyvsgaard.

- Bøjede og slidte fingre udskiftes, og de resterende fingre rettes til, så knivgangen er lige. Det giver et rent snit og minimerer behovet for trækkraft, siger Morten Højrup Hansen og tilføjer:

-Kontroller også indførings- og elevatorkæder for slid, og i indføringen kontrolleres også indføringsjernene. Bøjede indføringsjern rettes op eller erstattes med nye.

Remmen skal være intakt

Serviceteknikeren anbefaler også, at kontrollere remmen, som trækker rotoren.

- På en rotormaskine er det den som udfører det tunge arbejde, og derfor skal den være i orden. Er remmen i orden, skal man blot kontrollere, om den er justeret i bund. Er den det, er det en god ide at montere en ny rem, før sæsonen indledes, siger Morten Højrup Hansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Enorm kapacitet i hvede

Den brugte John Deere 9880i STS er monteret med firehjulstræk og 1050/50R32 dæk på forhjulene. Den kan derfor klare sig både i bakket terræn og under fugtige forhold.

- 9880 STS er en rigtig hvedemaskine, og en landmand med et stort kornareal får i maskinen en enorm kapacitet. Men den store kapacitet i korn betyder ikke, at den ikke kan høste andre afgrøder, men eksempelvis i frøgræs, hvor det er soldene som sætter begrænsningen, betyder det blot, at det går lidt langsommere, siger Ole Kyvsgaard.