Introduktionen at tripplesæt med en skårlægger foran på traktoren og to bag på traktoren gav en hidtil uset skårlæggerkapacitet, og i løbet af få år blev det maskinstationernes foretrukne skårlæggersystem.

Danske Taarup var blandt de første til at tilbyde kombinationen, som de kaldte for Butterfly.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Det brugte sæt, som er set hos Maskinpartner i Billund, består af en frontmonteret Kverneland Taarup 3532 FT og en Kverneland Taarup 5090 MT bag på traktoren. Sættet er fra 2009 og er udstyret med crimper.

Nyt og kraftigere ophæng

Den brugte Kverneland Taarup 5090 MT er med det nye centralophæng, som blev introduceret til sæson 2009. Systemet består af fire lange og kraftige fjedre, som afbalancerer de to sidefløje. På centralophænget er fjedrene monteret i en vægtfordelingsarm, som sørger for, at der altid er et ensartet marktryk under de to høstenheder. Specielt i kuperet og ujævnt terræn giver systemet en ensartet stubhøjde.

I ophænget er der også indbygget et sikringssystem, der får høstenheden til at svinge bagud og opad, hvis den eksempelvis rammer en sten. Systemet kaldes Break-Back, og når forhindringen er passeret, svinger enheden automatisk tilbage til den oprindelige arbejdsposition.

Den frontmonterede 3532 FT har sit eget ophæng, og når skårlæggeren er indstillet, låses positionen på traktorens frontlift. Herefter hæves og sænkes skårlæggeren med en indbygget hydraulikcylinder. Det sker for at give skårlæggeren mulighed for at bevæge sig tredimensionelt. På den måde kan den følge terrænet, både når der køres på bakker og med sidehæld. Ophænget giver også knivbjælken mulighed for at undvige forhindringer ved at svinge bagud og opad.

Både med og uden hurtigskifte

Det brugte skårlæggersæt er med ProFit hurtigskifte af knivene. Med et specialværktøj trykkes en fjedreplade nedad, hvorefter kniven er løs og klar til udskiftning. Systemet kan eftermonteres, på maskiner der er leveret med boltede knive. Både den forreste og de to bagerste høstenheder har knivbjælker med otte runde skiver. Ifølge producenten er de runde skiver mindre følsomme over for sten, og kommer der en sten op imellem to skiver, er der ingen steder, den kan kile sig fast, og derfor giver det færre chokpåvirkninger i knivbjælkens transmission.

Artiklen fortsætter efter annoncen

To typer cripmerfingre

På frontskårlæggeren er crimperfingrene lejret i gummibøsninger, og de to bagerste enheder er med det nye SemiSwing system, hvor fingrene fastholdes ved hjælp af centrifugalkraften. Med SemiSwing begrænses crimperfingrenes vandring, og dermed forstærkes centrifugalkraften på fingrene. Det udnyttes til at modstå kraften fra afgrøden og til at holde fingrene i den rette position, så crimpereffekten opretholdes. Modsat har fingrene frihed til at undvige sten og andre fremmedlegemer, der kommer ind i skårlæggeren.

Intensiteten på crimperen indstilles ved at justere skjoldet over crimperen.

I 2010 skiftede frontskårlæggeren modelbetegnelse til 3632 FT, og ved samme lejlighed kom der også SemiSwing på frontskårlæggeren. Fra sæson 2012 er crimperpladen ændret fra at have en ru overflade og til at være glat.

Med nogle få centimeters afstand til jorden glider knivbjælken på skårlæggern hen over jordoverfladen. Af og til skjuler græstæppet muldskud, sten og andre dele, som ikke hører hjemme i en græsmark. Når det samtidigt går fremad med mellem 10 og 20 kilometer i timen, så kan man faktisk kun imponeres over, at knivbjælken kan holde.

- Det kan den også kun til en vis grænse, og på et tidspunkt sker der et eller andet, enten i drivlinjen eller ved en af tallerknerne. Før der handels brugt skårlægger, er det derfor en rigtig god ide at undersøge knivbjælken for både slør og utætheder, siger John Haagensen, salgskonsulent hos Maskinpartner i Billund.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Slør konstateres let ved at dreje på skiven i en af siderne og se, hvor langt den skal drejes, før skiven i modsat side begynder at dreje med. Selv i nye knivbjælker er der slør, og det er ud fra den kendsgerning, man skal vurdere sløret på den brugte maskine.

Knivbjælken indeholder en tynd EP 80 olie, der piskes rundt af tandhjulene, når skårlæggeren arbejder. Selv på arealer med sidehæld sikrer det en ensartet smøring af alle dele i knivbjælken. Bjælken indeholder blot 4,1 liter olie, og derfor skal der ikke være stor lækage, før der er risiko for, at knivbjælken løber tør for olie.

- Når knivbjælken står vandret, er det let at kontrollere, om der er tilstrækkelig olie på knivbjælken. Det gøres ganske enkelt ved at afmontere en prop i bjælken og måle oliestanden. Til daglig er det vigtigt at kontrollere, om der drypper olie fra bjælken. Det gøres lettest ved at se efter, om der er oliepletter, der hvor skårlæggeren står parkeret. En utæthed bliver ikke tæt af sig selv, og med den begrænsede oliemængden i bjælken, er der risiko for at køre den tør for olie, hvis ikke lækagen repareres i tide, siger salgskonsulenten.

Skiver og kegler kan byttes rundt

Halvdelen af skiverne på skårlæggeren løber højre om, mens resten løber venstre om. De to kegler over skiverne i siderne af skårlæggeren løber også hver sin vej.

- Delene slides på de kanter som vender fremad i omløbsretningen. Det kan derfor være en god ide at bytte rundt på kegler og tallerkner, efterhånden som de slides. Derved opnås et jævnere slid på begge sider af sliddelene, siger John Haagensen og tilføjer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Husk altid at montere to nye knive, også selv om det kun er den ene, der er slået af. Monteres der en ny kniv sammen med en halvslidt kniv, opstår der ubalance i skiven, som løber med 3.000 omdrejninger i minuttet.

Under knivbjælken er der monteret slæbesko, og stubhøjden reguleres med den hydrauliske topstang. Kverneland Taarup leverer slæbesko på 20, 40 og 80 millimeter.

Opdateres løbende

Da Kverneland Taarup introducerede Butterfly-sættet, blev det ofte monteret på traktorer med 200 - 300 hestekræfter. I dag er det ikke ualmindeligt, at de traktorer, der anvendes til skårlæggeren, har i nærheden af 400 hestekræfter. Derfor har Kverneland Taarup til sæson 2012 introduceret en ny drivlinje med kraftigere gear på 5090 MT. Maskiner leveret til sæson 2011 er ligeledes blevet opdateret med den nye transmission.

- Udvikler Kverneland Taarup noget nyt, er de rigtig gode til at gennemføre opdateringen på ældre maskiner. I de fleste tilfælde udføres opdateringerne uden omkostninger for brugeren. Køber man en brugt skårlægger, er det derfor en god ide at sikre sig, at den har fået de sidste nye opdateringer, siger salgskonsulenten.

Tekniske specifikationer Kverneland Taarup 5090 MT

Artiklen fortsætter efter annoncen

Arbejdsbredde m                                                   9,0

Transportbredde m                                               3,0

Vægt bagerste                                                        3.216

Vægt i alt kg                                                           4.421

Antal skiver                                                            3x8

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hastighed på skiver o/min                                   8.000

Stubhøjde mm                                                        20-80

Hydraulik                                                                LS

Årgang                                                                      2009

Pris                                                                            225.000

Artiklen fortsætter efter annoncen

Foto forside

Med en arbejdsbredde på ni meter er Kverneland Taarup Butterfly designet til maskinstationer og større kvægbrug. Høstenhederne både foran og bag traktoren er med crimper. Men hvor stålfingrene på den frontmonterede enhed er monteret i gummibøsninger, er fingrene på de bageste enheder af SemiSwing typen. Her holder centrifugalkraften fingrene i den optimale position, og risikoen for at tabe fingre er betydeligt mindre end i systemer med gummibøsninger. Siden 2010 har systemet også været standardudstyr på de frontmonterede skårlæggere.

1

Pöttinger Novacat V10ED

Sættet har en arbejdsbredde på 9,80 meter og er udstyret med crimper. Der er hydraulisk sammenfoldning af afskærmningen yderst på skårlæggeren. Sættet er til salg hos Danatek A/S.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Arbejdsbredde m                      9,80

Crimper                                       ja

Båndudstyr                                nej

Ophæng                                       lift

Årgang                                         2008

Pris                                               219.900

2

Claas Disco 8550

Skårlæggeren er med bånd på de bageste høstsektioner. Den har desuden crimper med stålfingre og en arbejdsbredde på 8,30 meter. Skårlæggeren er til salg hos Nic. Nielsen A/S.

Arbejdsbredde m                      8,30

Crimper                                       ja

Båndudstyr                                ja

Ophæng                                       lift

Årgang                                         2004

Pris                                               220.000

3

Kuhn FC 883 F og FC 313 F

Sættet har crimperfingre af plast og en arbejdsbredde på 8,80 meter. Det ser ud som nyt og er til salg hos Jakobsen Maskiner i Skærbæk.

Arbejdsbredde m                      8,80

Crimper                                       ja

Båndudstyr                                nej

Ophæng                                       lift

Årgang                                         2010

Pris                                               229.800