I oktober 2009 tog smågriseproducent Søren Larsen ved Dronninglund i Vendsyssel en faresektion med 14 stier til løsgående søer i brug. Den blev opført med tilskud fra et projekt under Innovationsloven, så forskere og andre eksperter kunne bruge stierne til at gøre sig nogle erfaringer i praksis. Der er derfor også lavet flere ændringer af stierne undervejs.

Som stierne ser ud i dag, er Søren Larsen rigtigt godt tilfreds med dem. Der er ikke meget, han ville lave om. Og fik han mulighed for at udvide besætningen, skulle de nye farestier også indrettes til løsgående søer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er der flere årsager til.

- Søerne er bedre til selv at passe grisene i de nye farestier. De farer hurtigere, æder godt og producerer mere mælk, så jeg behøver ikke blande mig så meget.

- Farestierne til de løsgående søer kan også altid vises frem. Der er ikke problemer med skuldersår, langstrakte fødsler med mange døde grise, søer der pludseligt dør og så videre. I de godt to et halvt år vi har haft stierne til de løsgående søer, er der kun én so, der er død i dem. Så der er ikke de samme problemer med mavesår og forstoppelse, som der kan være i kassestierne.

Det handler imidlertid også om, at han ikke vil risikere igen at blive overhalet af lovgivningen, ligesom han blev det med sin drægtighedsstald med boksopstaldning, som han opførte i 1991. Og som nu skal ændres til løsdrift.

Læs mere i det nyeste nummer af Hyologisk, der udkommer fredag den 7. september.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden læses på www.hyologisk.dk.

Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Der kan bestilles abonnement på www.hyologisk.dk eller 7620 7970.