Abonnementsartikel

Alt skal flaske sig fuldstændigt, hvis udbyttet i rekordhveden på Ultanggaard skal nå op på de 15,6 ton pr. hektar, der skal til for at slå verdensrekorden - og lige nu truer tørke udbyttet

- Det er svært ikke at bevare optimismen. Rekordhveden står fantastisk godt og har udviklet sig, som vi havde håbet. Derfor er det vejret frem mod høst, der afgør, hvor stort et udbytte vi kommer til at høste, siger Torben Føns om rekordhveden på Ultanggaard.

Hveden har busket sig fint og har markant flere sideskud end de 600 aksbærende sideskud pr. kvadratmeter, der normalt sigtes efter i en hvedeafgrøde, der gødskes efter normerne. Men i rekordhveden, hvor der er tilført betydeligt mere kvælstof end normen, mener Torben Føns, at det sagtens kan forsvares at have flere aksbærende strå, hvis vejret blot tillader, at kernerne bliver fyldt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Indtil videre har alle betingelser været med os. Der er ikke noget, vi ville have gjort anderledes. Men der er langt til mål endnu, og lige nu trænger hveden virkelig til vand. Hvis vi selv kunne bestemme, vil vi have 50 millimeter nedbør i både juni og juli. Derudover vil det være ideelt med mange dage med høj sol fra en skyfri himmel og temperaturer på et par og tyve grader. Får vi det, er der basis for et rigtig godt udbytte, siger Torben Føns.

Hvor tæt udbyttet i rekordhveden på Ultanggaard kommer på verdensrekorden på 15,6 ton pr. hektar, vil han dog ikke spå om på nuværende tidspunkt. Han glæder sig dog over, at hveden står fantastisk godt - og håber at der falder tilstrækkelig nedbør til at sikre en god kernefyldning.

Læs hele artiklen i juni-udgaven af Agrologisk, der udkommer fredag den 8. juni.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden læses på www.agrologisk.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Der kan bestilles abonnement på www.agrologisk.dk eller 7620 7920.