Gennem det seneste år har to danske landmænd og deres planteavlskonsulenter kæmpet ihærdigt for at slå verdensrekorden for udbytte i hvede. Men selvom høstudbyttet endte flot, så betød den danske sommer med manglende sol, at rekordforsøget mislykkedes.

De to landmænd er Asmus Fromm-Christiansen fra Ultanggaard ved Haderslev og driftsleder Carl-Johan Hjerpsted fra Espe Gods ved Skælskør.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rekordhveden på Espe Gods gav 12,34 ton pr. hektar, mens man nåede en smule højere på Ultanggaard med 12,78 ton pr. hektar. Det er et stykke under verdensrekorden på 15,6 ton pr. hektar. Alligevel er Asmus Fromm-Christiansen godt tilfreds.

Ikke urealistisk at slå verdensrekorden

- Vi har haft for få solskinstimer i juni og juli måned. Så det er faktisk ret imponerende, at vi har kunnet høste så meget. Havde vi haft mere sol var det realistisk, at vi havde kunnet høstet tre ton mere pr. hektar, og dermed kunne vi have slået verdensrekorden, siger Asmus Fromm-Christiansen til Agrologisk.

Lige nu tilhører verdensrekorden den new zealandske planteavler Mike Solari, der i 2010 høstede 15,6 ton hvede pr. hektar. Der burde der ikke være noget til hinder for, at en dansk landmand kan blive ny indehaver af verdensrekorden, da vores klima minder om det new zealandske.

Rekordforsøget har kunnet følges i en stribe faglige artikler i Agrologisk, hvor læserne har fået lov at komme helt tæt på og høre, hvad de to landmænd har gjort i bestræbelserne for at slå verdensrekorden.

www.agrologisk.dk kan du se en video af høsten af rekord-hveden på Ultanggaard.