Værten for Hvededag 2012, Asmus Fromm-Christiansen, Ultanggaard, og magasinet, Agrologisk, har sammen sat et forsøg op, hvor verdensrekorden i avl af hvede udfordres. Den nuværende rekord fra New Zealand lyder på 15,6 ton pr. hektar.

Til rekordforsøget har Asmus Fromm-Christiansen valgt sorten Santiago, som han mener der har et højt udbyttepotentiale, når den gødes optimalt. Og hveden har da også fået kvælstof, så hatten passer. Ikke færre end seks gange har den østjyske landmand været ude med gødningssprederen. Første gang var i efteråret, hvor hveden fik 140 kg. NS 26-14 gødning, og i foråret blev hveden startet op med 210 kg. af samme gødningstype den 2. marts. Totalt er parcellen med rekordhveden tildelt godt 300 kg kvælstof pr. hektar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For at holde hveden stående er den vækstreguleret et par gange, og svampebekæmpelsen kører efter en engelsk strategi, hvor der bekæmpes svampe hver 10.-14. dag.

- Den første svampebekæmpelse blev foretaget den 30. april, hvor hveden blev sprøjtet med 0,3 liter Comet og 0,5 liter Bell. Den tidlige sprøjtning har haft en synlig effekt på hveden, som er mere grøn og ren end marken ved siden af, forklarer Asmus Fromm-Christiansen.

At der er basis for en rekord på Ultanggaard, viser forsøgsudbytter i de såkaldet ?monster-parceller?, hvor der i 2008 blev høstet næsten 15 ton hvede pr. hektar. I marken, hvor forsøget er placeret, har den østjyske planteavler flere gange høstet over 12 ton pr. hektar. Den begrænsende faktor kan blive mangel på vand, da der over forsøgsmarkerne kun er faldet 27 millimeter i april, 30 millimeter i maj og i juni måned var der indtil den 21. faldet 42 millimeter regn.

Læs mere om rekordforsøget på Ultanggaard i Agrologisk, der måned for måned følger op på forsøget.