De krydrede mandelsnacks fra den Birkerød-baserede virksomhed Mill & Morter fik ære af at blive kåret som årets bedste nye økologiske produkt på verdens største økologimesse, BioFach, som løber af stablen i disse dage i Nürnberg, Tyskland.

Mill & Mortar debuterer i år på messen, der huser stande fra 22 danske virksomheder og desuden økologiske fødevarer fra hele verden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg fik ikke rigtig nogen forklaring på, hvorfor jeg vandt, men jeg tror, at det er på grund af mine emballager, siger indehaver Iben Büchert.

De farvestrålende luksusemballager sender tankerne langt væk fra 1970'ernes brune øko-indpakninger.

- Jeg synes ikke, du kan komme med et produkt og sige, det er verdens bedste, og så er det pakket ind i en kedelig discount-pose, siger hun.

Krydderier fra srilankanske bønder

Mill & Mortar slår sig først og fremmest på økologiske krydderier fra Sri Lanka. Virksomheden handler med en økologi-organisation, som blandt andet står for at uddanne bønderne og sælge varer til eksport. 

- Det særlige ved de bønder, vi får krydderierne fra, er, at de selv ejer jorden - modsat andre store krydderiplantager, hvor rigmænd ejer det hele og får arbejdere ind til en ussel løn, siger Iben Büchert og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- På Sri Lanka har bønderne måske op til tre hektar jord. På den jord har de en rismark, en grøntsagshave og en have med krydderitræer og -buske. De forsikrer sig mod markedsudsving ved at have en række forskellige ting for eksempel kardemommeurter, et kaneltræ og et muskattræ. 

Iben Büchert kan godt lide den form for handel, hvor hun kommer ret tæt på bønderne.

- Mange store krydderifirmaer er ligeglade, men jeg synes, at hvis man bevæger sig i den tredje verden, så skal man opføre sig ordentligt, siger hun.

Damp-steriliserer marken

Den lokale økologiske organisation hjælper bønderne i gang med nogle økologiske metoder.

- Der er jo ingen mekaniske hjælpemidler, så bønderne må damp-sterilisere jorden for at slå insekter og bakterier ihjel. Det gør de ved, at et affaldsprodukt fra kokosnødder spredes ud over marken, og vand hældes over. Så sætter de ild til det, så det ulmer og damper, forklarer Iben Büchert

Artiklen fortsætter efter annoncen

De økologiske krydderimarkeder må ikke ligge i nærheden af teproduktionen, hvor store mængder pesticider anvedes.

Bønderne har desuden lært at tørre krydderierne på stativ i stedet for på jorden, da det giver en bedre kvalitet.