Regeringens første finanslovsudspil har ikke nok fokus på konkurrenceevne og vækst, mener Landbrug & Fødevarer.

- Vi er glade for at se den ansvarlige økonomiske linje videreført. Men det er desværre på bekostning af erhvervslivets konkurrenceevne. Finansloven forhøjer en lang række afgifter på blandt andet NOx-udledning og arbejdsskader, og det er ikke vejen at gå. Det svækker erhvervslivet i den internationale konkurrence, som er benhård i øjeblikket, siger Niels Jørgen Pedersen, formand i Landbrug & Fødevarer, og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi må desværre vente til de kommende energiforhandlinger, skattereform og trepartsforhandlingerne for at se, om regeringen indfrier løfterne om at skabe vækst og arbejdspladser. Der er i hvert fald brug for et markant øget fokus på afgifter og omkostningsniveau, end denne finanslov lægger op til, siger Niels Jørgen Pedersen.

Godt med grøn udvikling

Formanden er dog glad for, at regeringen skubber til den grønne udvikling - blandt andet ved at satse på økologi, udvikling af vådområder og pleje af græs- og naturarealer.

- At regeringen understøtter den grønne udvikling - med flere vådområder, flere midler til miljøteknologi og pleje af græs- og naturarealer samt en stor satsning på økologi - ser vi som en helt rigtig vej at gå. Landmændene er jo afhængige af naturen og vil meget gerne bidrage til at pleje den og udvikle løsninger, der kan skåne miljøet og naturen. I forhold til naturpleje er der dog brug for en ændring af reglerne, hvis vi skal have den bedste effekt for pengene, siger Niels Jørgen Pedersen.

Han understreger, at eksportpotentialet i forhold til både økologi og miljøteknologi er stort.

Forskning er vejen til ny vækst

At forskningen fastholdes på omkring 2011-niveau i det nye udspil er Landbrug & Fødevarers formand også godt tilfreds med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Danmark skal leve af viden. Potentialet inden for eksempelvis miljøteknologi og grøn energi er enormt. Men det kan kun indfries ved mere forskning. Det er derfor vigtigt at fokusere forskningsmidlerne til de områder, hvor Danmark har sine styrkepositioner, for eksempel gennem strategisk forskning. Og det er vigtigt, at man fastholder og styrker forskningsbevillingerne i de kommende år, siger Niels Jørgen Pedersen.