Lyt til artiklen:

L&F kræver hurtig afklaring om minkgylle

00:00
Hastighed: ???x
02:54

Hvis ikke der reageres hurtigt, kan en masse minkgylle gå til spilde.

Som tingene står nu, må man nemlig ikke udkøre minkgylle-fra smittede besætninger før 1. juni, da der kan være rester af Covid-19 i gyllen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det vil Landbrug og Fødevarer have lavet om på, gerne hurtigst muligt, så man kan nå at medregne minkgyllen i sine planer for udbredning af gylle. Landbrug og Fødevarer mener nemlig, at der kan findes en anden løsning, så minkgyllen kan nå at blive kørt ud.

Det fortæller Thor Gunnar Kofoed, viceformand hos Landbrug og Fødevarer.

- Vi skal høre fra myndighederne hurtigst muligt, før foråret kommer. Så vi skal vide, om minkgyllen skal ud, eller om den bare skal dampe af, siger han.

Han opfordrer derfor myndighederne til at inddrage Landbrug og Fødevarer.

- Vi synes, det er sørgeligt, at myndighederne tror, de kan styre det hele selv. Det har de umiddelbart ikke haft succes med, hvis man tænker på minksagen. De vil styre og løse alt, og de laver den ene kæmpefejl efter den anden. Vi har en vis erfaring med at håndtere gylle med smitte. Det kunne være, vi kunne hjælpe lidt, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han har dog endnu ikke et konkret bud på, hvad Landbrug og Fødevarer kan gøre.

- Først forventer vi en indkaldelse. Vi skal finde ud af, hvordan situationen er. Hvilket udgangspunkt de har. Når vi kender det, sætter vi os ned og finder en løsning. Vi har ikke en løsning klar, men vi har mange praksisser, men det kræver, vi kender udgangspunktet, siger han.

Med håndbremsen trukket helt i bund

Chefkonsulent hos Landbrug og Fødevarer, Henrik Bang Jensen, har derimod et bud på en løsning.

- Ingen er interesserede i, at vi får spredt smitte ud via gylleudbringning. Men vi kan ikke forstå, at man har valgt en model med håndtaget helt i bund indtil 31. maj, når man dagen efter må slippe håndtaget helt og køre ud med gyllen, siger han.

- Vi forestiller os et forløb, hvor det bliver stadigt mindre risikabelt at køre ud med gyllen, når vi nærmer os 1. juni. Det kunne være, man kunne køre gyllen tidligere ud, hvis der var krav om nedfældning. Man kan også undersøge, om forsuring har en effekt, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fødevarestyrelsen har valgt løsningen på baggrund af en anbefaling fra Dansk Veterinær Konsortium, skriver souschef i Fødevarestyrelsen, Tim Petersen, i en mail.

- Det er vigtigt for Fødevarestyrelsen, at risikoen for, at der ikke spredes smitsom virus med minkgylle på markerne, minimeres. Fødevarestyrelsen har af Dansk Veterinær Konsortium fået oplyst, at virus i blandt andet gylle kan være smitsomt i op til 6-7 måneder. De sidste smittede mink blev aflivede i november måned. Derfor er det besluttet, at husdyrgødning fra smittede minkbesætninger skal stå til 31. maj 2021, hvis man vælger ikke at behandle med kalkning eller en anden metode godkendt af Fødevarestyrelsen, skriver han.