Lyt til artiklen:

- Klimaafgift vil ødelægge dansk landbrug

00:00
Hastighed: ???x
02:40

- Klimaopgaven er vigtig for landbruget at tage på sig, men samtidig bør en klimaafgift ikke dræbe dansk landbrug, lød det fra formand Torben Hansen til årsmødet.

- Hvis der skal være en afgift, bør det minimum være på EU-niveau, og det bør være på forbrug og ikke produktionen, sagde formanden.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Han mener, at danske fødevarer vil ryge ud af hylderne verden over ved en ensidig dansk afgift på 1100 kroner pr. ton CO2e på landbrugsproduktionen.

- En afgift på den størrelse vil ødelægge dansk fødevareproduktion, resultere i tusindvis af tabte arbejdspladser og stribevis af konkurser, sagde Torben Hansen.

Ifølge ham vil det føre til tab af værdier på langt over 200 milliarder kroner og føre til en helt anden ejerstruktur i dansk landbrug. Og uden sorte tal på bundlinjen sker der ingen investeringer, og dermed kommer der heller ingen grøn omstilling.

- Så kære politikere, tænk jer nu godt om, sagde formanden.

rich-media-2
L&F's oversigt over, hvilke konsekvenser en CO2-afgift på 1100 kroner pr. ton CO2e vil have for heltidslandbrug, hhv. i griseproduktion, for kvægbedrifter og for planteavlere. Illustration: L&F.

Kommende 2030-plan

Han erkendte, at landbruget skal være med til at løfte klimaudfordringen, og med det in mente løftede han lidt af sløret for Landbrug og Fødevarers kommende 2030-plan, der bliver lanceret i den nærmeste fremtid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Klimaopgaven er vigtig for vores erhverv både nu, men også mange år frem. Derfor kommer der en ambitiøs 2030-plan med bud på, hvordan vi kan levere på de fem millioner ton CO2, som er sat i landbrugsaftalens udviklingsspor, sagde Torben Hansen.

Her lagde han vægt på at sikre, at nye virkemidler kommer i spil, og at der bliver skabt en incitamentsstruktur, der ikke tvinger landbrugsproduktion ud af landet.

Der skal ifølge ham indgås flere grønne partnerskaber og han efterlyste desuden øget politisk indsats for at sikre mindre bureaukrati.

Hvor kommer de 17 millioner ton CO2 fra?

Landbruget står ifølge Landbrug & Fødevarer for en klimagasudledning på, hvad der svarer til 17 millioner ton CO2, og heraf kommer cirka en tredjedel fra de kulstofrige jorde, der udgør omtrent seks procent af de dyrkede arealer.

Men det er ifølge Torben Hansen en udfordring, at kortmaterialet om de kulstofrige arealer er mangelfuldt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi skal have fundet de arealer hvor potentialet er størst. Men vi skal også have set på, hvordan beregningen på effekt af udtagning og vådlægning af lavbund laves. Selv efter udtagning og vådlægning af 100.000 hektar vil der teoretisk stadig være cirka halvdelen af lavbundsbidraget tilbage. Vi skal ikke tage ansvar for de udledninger, vi ikke har mulighed for at reducere, sagde Torben Hansen.

rich-media-5
Oversigt over, hvordan klimagasudledninger i landbruget er fordelt. Illustration: Landbrug og Fødevarer.