Lyt til artiklen:

Planteformand: Landbruget har enormt uindfriet potentiale

00:00
Hastighed: ???x
01:28

En hel buket af kriser var i centrum, da Torben Hansen, formand for Landbrug og Fødevarer Sektor for Planteproduktion, aflagde beretning på sektionens årsmøde.

Han gav han et overblik over tingenes tilstand i både et globalt perspektiv og i et dansk perspektiv. Han opremsede klimakrise, fødevarekrise, biodiversitetskrise, energikrise, rentekrise og coronakrise samt krig og stigende renter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Torben Hansen er det alt sammen noget, som påvirker erhvervet betydeligt, men som for manges vedkommende er svært at gøre noget ved i landbruget.

Torben Hansen lagde derfor vægt på de punkter, hvor erhvervet kan gøre en forskel.

- Vi landmænd er ikke problemet, vi er løsningen. Vi producerer mængder af kvalitetsfødevarer med en lav belastning af klima, natur og miljø. Det gælder både plantebaserede og animalske produkter, sagde han.

Torben Hansen nævnte, at der desuden fra landbruget bliver leveret en stor mængder af grøn energi og biomasse, og at erhvervet består af producenter og virksomheder, der er innovative og omstillingsparate, hvis rammerne tillader det.

- Vi kan gå forrest i den grønne omstilling ikke bare skære ned og lukke produktion. Lad os nu finde ud af, hvordan vi gør det smartere, bedre og mere effektivt, for vi har et enormt potentiale, sagde han.