Lyt til artiklen:

Begejstring over fordoblet høstværdi

00:00
Hastighed: ???x
03:16

På årsmødet i Landbrug & Fødevarer, Sektor for planteproduktion så formanden, Torben Hansen, tilbage på det, han kaldte en en fantastisk høst til en værdi af ikke mindre end 27 milliarder kroner.

- Det taler for sig selv. Det kan man da godt blive bare en lille smule optimistisk af at tænke på. Det var en høst, hvor alt gik op i højere enhed, og vejret var bare med os, sagde han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han konstaterede, at det ville have været knap så sjovt, hvis der havde været tale om en høst, hvor der havde været behov for tørring i stor stil med de energipriser, der har været og stadig er høje.

Virkelig mange ton fra mejetærskerne suppleret med høje priser på afgrøderne gav en værdi på 12 milliarder kroner mere end i 2021.

- Det er historisk gode tal og den bedste høst i mange år, når man regner i både mængde og værdi, sagde Torben Hansen.

Ukraine fik stor betydning

En lang årrække med en stabil hvedepris ændrede sig efter det russiske angreb på Ukraine. Krigen gav historisk høje afgrødepriser specielt i andet kvartal af 2022, og det giver ifølge Torben Hansen en masse uafklarede spørgsmål i den nærmeste fremtid.

- Hvordan er forsyningssituationen ud af Ukraine det kommende år? Hvor er Rusland henne? Og hvor stor produktion får vi i Danmark i 2023? Der er mange ubekendte, når vi ser fremad, sagde formanden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gødningspris på himmelflugt

Men også omkostningssiden er på himmelflugt.

- Som alle ved, eksploderede omkostningerne på energi - specielt naturgas og el. Og kigger vi på udviklingen i prisen på gødning, ser vi en meget markant kurve med en to-tre-dobling af gødningsprisen. Og ja, jeg ved godt, at prisen faldt i sidste kvartal, men prisen på gødning er stadig historisk høj, sagde Torben Hansen.

Han konstaterer, at de stigende priser på energi og gødning også er en konsekvens af, at der er krig i Europa.

Galoperende inflation

Torben Hansen konstaterer, at vi befinder os i en turbulent tid, og han forudser, at vi står over for et år med høje priser på vores inputfaktorer, selvom vi samtidig står over for stor usikkerhed.

Ud over vejret, som altid er en usikkerhedsfaktor, nævner han som eksempel, at det det har stor betydning, om der er en gasledning mere eller mindre i drift.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg håber virkelig, at vi i Europa og Danmark tænker os om i fremtiden, når vi laver den grønne omstilling, for vi har godt nok betalt prisen for et ensidigt sats på russisk gas, konstaterede han.

Fremstillingspris på 200 kroner

Torben Hansen gav i sin beretning nogle eksempler på, hvad høje omkostninger betyder for fremstillingsprisen på korn, og han forudså en lavere bundlinje i 2023.

- Hvis kunstgødningsprisen er 500 kroner, og dieselprisen fordobles, får vi en øget fremstillingspris på 30 kroner pr. hkg. Og en rentestigning i størrelsesordenen 2 til 2,5 procentpoint betyder med en gæld på blot 100.000 kroner pr. hektar, at fremstillingsprisen stiger med 33 kroner ved et udbytte på 60 hkg pr. hektar. Og så passerer vi 200 kroner pr. hkg fremstillingspris, sagde Torben Hansen.