Nitrathandlingsplanen, som Miljøstyrelsen netop har udsendt, indeholder ifølge Bæredygtigt Landbrug en række udokumenterede og vildledende konklusioner.

- Handlingsplanen er et groft eksempel på embedsfolkenes vildledning af de danske politikere, og planen undervurderer bevidst landbrugets samfundsmæssige betydning, samtidig med at den kraftigt overvurderer landbrugets miljømæssige belastning. Der manipuleres med fakta, og konklusionerne er tilsyneladende konstrueret efter forgodtbefindende, ligesom det langt fra er alle parter, der har haft mulighed for at komme med indvendinger til nitrathandlingsplanen, siger Vagn Lundsteen, direktør i Bæredygtigt Landbrug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bæredygtigt Landbrug har hæftet sig ved, at der blandt andet står i handlingsplanen, at ”menneskers sundhed påvirkes i gunstig retning, idet virkemidlerne reducerer næringsstofbelastningen, hvilket har en positiv effekt på menneskers sundhed. Blandt andet når det drejer sig om drikkevand”.

- Der er aldrig blevet påvist skade på en dansker på baggrund af nitratindholdet i drikkevandet. Sammenkædningen imellem menneskers sundhed og nitrat er udokumenteret. Kigger vi over Øresund, så mener svenske forskere ved Karolinska Institutet i Stockholm tværtimod, at der kan være meget positive effekter af nitrat i forhold til folkesundheden, siger Vagn Lundsteen.