Lyt til artiklen:

Aftale baner vejen for større energiparker på land

00:00
Hastighed: ???x
02:23

Der er nu bred enighed om rammerne for større energiparker på land og om at tage et stort skridt på vejen mod en firedobling elproduktionen fra sol og vind på land frem mod 2030, det skriver Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse.

Regeringen har indgået en aftale med SF, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet om at bane vejen for udbygningen af vedvarende energi på land, som er den hurtigste og billigste udbygning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udbygningen af vedvarende energi kan nu også ske gennem etablering af større energiparker på land med solceller og vindmøller med mulighed for at kombinere parkerne med PtX-anlæg og relevante virksomheder, som kan skabe udvikling lokalt.

Regeringen og aftalepartierne er enige om, at det fremadrettet skal være lettere og hurtigere at bringe større, sammenhængende arealer i spil til energiparker. Staten vil samtidig få mulighed for hel eller delvis overtagelse af myndighedsbehandlingen af energiparkerne, så de kan blive etableret hurtigere og lettere end i dag.

Kompensationen til de naboer og lokalsamfund, der bidrager med arealer til den vedvarende energi, øges. I alt kommer cirka 2,5 milliarder kroner til at gå til naboer og lokalsamfund via grøn pulje og VE-bonusser. Indbetalingerne til grøn pulje gøres også mere fleksibel til gavn for lokalsamfundene.

- Det skal være en vindersag at få en energipark. Solceller og vindmøller fylder i landskabet, og de skal opføres i samspil med omgivelserne. Og vi baner vejen for grønne kraftcentre, der kan skabe lokal udvikling og vækst. Det skal ske samtidig med, at naboer og lokalsamfund får mere ud af gevinsterne ved vedvarende energi. Fremover får vi brug for meget mere el til elbiler, varmepumper og til erhvervslivet. Lige nu går det for langsomt med vedvarende energi på land, så jeg er glad for, at så mange partier tager ansvar for at få sat både mængden og farten op, siger klima-, energi og forsyningsminister Lars Aagaard i pressemeddelelsen.