Lyt til artiklen:

FødevareDanmark sender nødråb til Folketinget

00:00
Hastighed: ???x
02:19

- Vores medlemmer befinder sig i en nødsituation. Det er alvor det her, virkelig alvor, siger formand for FødevareDanmark, Leif Wilson Laustsen.

FødevareDanmark repræsenterer små og mellemstore fødevarevirksomheder som slagtere, fiskehandlere, bagere, slagterier og slagtehuse, samt produktions- og forarbejdningsvirksomheder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Blandt sine medlemmer er blandt andet slagterierne Danepork og Himmerlands Kød.

I et forsøg på at råbe medlemmerne af Folketinget og regeringen op, har organisationen sendt et nødråb til politikerne.

I brevet skriver de:

"Årsagen er de meget høje elregninger, som vore medlemmer i Fødevare Danmark modtager. Prisen pr. KWh er 4-5 gange højere end for et år siden, hvor den også var høj. Den har nået et niveau, hvor de forårsager decideret desperation", står der i brevet til både Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg og folketingets Miljø- og Fødevareudvalg.

FødevareDanmark repræsenterer virksomheder som er underlagt lovkrav om bestemte temperaturer i kølediske, køle- og fryserum, ove, og som har begrænset mulighed for at spare på strømmen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Derfor bør staten efter vores opfattelse påtage sig et medansvar for håndteringen af denne livstruende situation hos dem, hvis strømforbrug er et følge af lovkrav. Det er ikke realistisk muligt at vælte blot tilnærmelsesvis hele merprisen over på priserne på varerne, siger Leif Wilson Laustsen, formand for FødevareDanmark, der selv er slagtemester.

Senere i dag har statsminister Mette Frederiksen indkaldt til pressemøde om de stigende elpriser.

Men formanden for FødevareDanmark understreger i brevet til Folketinget, at en eventuel lettelse i el-afgiften ikke vil hjælpe fødevarevirksomhederne, da de i forvejen ikke betaler el-afgift og moms.

- Hvilket betyder, at stigningen i el-priserne slår procentmæssigt fuld ud igennem på regningerne for vores medlemmer, siger han.

Formand forslår som en midlertidig løsning, at regeringen giver en hjælpepakke til de virksomheder, hvis elforbrug er en følge af lovkrav.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Organisationen har endnu ikke fået svar fra de to udvalg i Folketinget om en mulig løsning.