Lyt til artiklen:

Kan fermentering bekæmpe mykotoksiner i fødevarer?

00:00
Hastighed: ???x
02:44

Giftstoffer som mykotoksiner fra skimmelsvampe er et stort problem i fødevarer, og det vil nyt forskningsprojekt forsøge at løse.

Med en bevilling på 1,2 millioner kroner. til Erhvervsakademi Aarhus er RETOX-PRO akademiets største forskningsprojekt indenfor naturvidenskabelig forskning til dato. Projektet går overordnet ud på at forbedre fødevaresikkerheden og kvaliteten af plantebaserede fødevarer gennem fermentering, det skriver erhvervsakademiet i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Foruden Erhvervsakademi Aarhus deltager Aarhus Universitet med professor Stig U. Andersen som projektleder, Danmarks Tekniske Universitet - DTU, Aalborg Universitet og virksomheder som Foss-koncernen, FERM FOOD og House of Originals i projektet, der tilsammen har modtaget en finansiering på mere end 7,4 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden.

Kan mykotoksin fjernes eller reduceres ved hjælp af bakterier?

På Erhvervsakademi Aarhus glæder lektor Svend Secher Dam sig til samarbejdet.

- Vi er superstolte over at være en del af dette spændende arbejde, hvor fermentering af forskellige hestebønnesorter med bestemte bakterier vil belyse, om det er muligt at reducere eller helt fjerne mykotoksiner i hestebønnemel. Forhåbentlig finder vi frem til en metode, som kan overføres til andre fødevarer, siger han.

Projektet ligger fint i tråd med akademiets forskning i netop bælgfrugter og forskningschef Ulla Appel Haahr ser store perspektiver i samarbejdet.

- Projektet har potentiale til at bidrage med ny, vigtig viden om udvikling af plantebaserede fødevarer. Samtidig cementerer det os som en ligeværdig videns- og forskningspartner, der med god regional forankring og praksisnær forskning skaber værdi for både uddannelser og virksomheder, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

15 laborant- og fødevarebachelorstuderende vil bidrage til projektet.

Samarbejdsplatformen Plant2Food forener fødevareindustrien og forskning med 200 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden over fem år.

80 procent af puljen er afsat til finansiering af forskningsprojekter tildelt i åben konkurrence gennem platformen. Formålet er at bringe Danmark i front på udvikling af plantebaserede fødevarer og hjælpe forskere og virksomheder med at dele viden om udviklingen af plantebaseret fødevareproduktion, uden at nogen parter tager patent på resultaterne. RETOX-PRO-projektet er blandt de første fem fra Plant2Food-puljen, der har fået en bevilling.