Lyt til artiklen:

Rasmus Prehn: Regeringen vil give fuld erstatning til minkavlerne

00:00
Hastighed: ???x
02:31

I dag var fødevareminister Rasmus Prehn indkaldt af Venstre i åbent samråd om bemyndigelserne til at fastsætte regler om erstatning og kompensation i lovforslaget om aflivning af mink.

- Vi er indstillet på at give fuld erstatning, uanset om der er i juridisk forstand er tale om ekspropriering eller ej, sagde Rasmus Prehn under samrådet.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Det er også vigtigt at tænke følgeerhvervene ind i erstatningerne, sagde ministeren.

I øjeblikket er regeringen i fuld gang med drøftelserne om erstatning sammen med folketingets øvrige partier.

- Vi sidder lige nu og prøver at finde en løsning. Vi skylder dem, at handle hurtigt. Minkavlerne skal have fuldstændig erstatning, men vi skal naturligvis holde os inden for EU-reglerne, så vi ikke overkompenserer, sagde ministeren.

Ministeren håber forhandlingerne er på plads hurtigst muligt.

- Vi forhandler en model, som andre måske vil kritisere for at være for generøs. Vi vil gerne lave en bred aftale, og derfor har vi inviteret til brede forhandlinger. Modellen kan være på plads, hvis Venstre vil være med, og hvis Venstre er med, er de radikale også med, sagde ministeren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

A-conto udbetaling

Per Larsen (K) spurgte ministeren, om det er muligt at udbetale et a-conto beløb eller udbetale den optjente tempo-bonussen til avlerne inden jul.

- Jeg er meget berørt af den situation, som minkavlerne står i. Mange var i forvejen presset på økonomien, de tager et kæmpe samfundsansvar på sig og samarbejder med myndighederne. Det betyder så meget for mig, at der er styr på dette, sagde fødevareministeren, og forklarede at der ikke var sat dato på tempo-udbetalingerne.

Fødevareministeren nævnt som forklaring på de manglende tempo-bonusser, at der har været nogle juridiske spidsfindigheder og drøftelser.

- Men det ser ud som om der er lys for enden af tunellen, sagde han på samrådet.

Torsten Schack Pedersen (V) er bekymret for de betegnelser som fødevareministeren og statsministeren bruger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Mens fødeministeren taler om fuld erstatning, taler statsministeren om kompensation. Det bekymrer mig. Hvad skal vi lægge i ordvalgene?, spurgte Torsten Schack Pedersen (V).

Ministeren tilbageviste, at de to ord er brugt bevidst og dækker over forskellige typer erstatning til minkavlerne.

Loven L77 om forbud mod minkavl i hele 2021 skal til 3. behandling i Folketinget i morgen torsdag.