Lyt til artiklen:

Vandområdeplanerne mangler realisme

00:00
Hastighed: ???x
02:27

Abonnementsartikel

Baseline i vandområdeplanerne er urealistisk, og derfor frygter Jørgen Evald Jensen, faglig direktør i Bæredygtigt Landbrug og medlem af Blåt Fremdriftsforum, at målene bliver umulige at nå.

Den 22. februar skal regeringen to måneder forsinket præsentere sit udspil til de kommende vandområdeplaner for perioden 2021-2027, der skal sikre en forbedring af tilstanden i det danske vandmiljø. Men realismen i planerne mangler, lyder det fra Jørgen Evald Jensen, faglig direktør i Bæredygtigt Landbrug og medlem af Blåt Fremdriftsforum.

- Vi er sat i mål til nogle udfordringer her, vi aldrig nogensinde opnår, lyder den dystre forudsigelse fra Jørgen Evald Jensen angående den baseline, der forventes at blive benyttet som udgangspunktet til de indsatser, som samfundet - og ikke mindst landbruget - skal iværksætte for at nå målene i vandområdeplaner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis der bliver så strenge krav til kvælstofudledningen ind, at vi, selvom vi lukker landbruget, ikke når derned, hvad er det så lige, man skal opnå med det? Det er jo helt tosset, lyder det fra Jørgen Evald Jensen.

Realismen mangler

Det bekymrer Jørgen Evald Jensen, at modellerne mangler realisme, for ifølge ham er der fortsat så mange ubekendte faktorer og årsagssammenhænge, som kan bevirke, at de nuværende indsatser måske aldrig får os væsentligt nærmere målene i vandområdeplanerne, og derfor vil han have kigget nærmere på forudsætningerne.

- Vi skal starte forfra og kigge på, hvad der reelt er årsag til, at ålegræs ikke vokser som vi gerne vil have det til, lyder det fra Jørgen Evald Jensen, som mener, at ålegræs er et af de væsentligste parametre, som man ikke kan se bort fra i forbindelse med udformningen af de kommende vandområdeplaner. Han mener, at man er nødt til at se på, om de modeller, vi benytter i forbindelse med vandmiljøindsatsen, giver et retvisende billede af indsatsen.

- Der er jo ikke sket de udviklinger på ålegræsset alle steder, som ændringerne i udledningen skulle betænke, så der er jo nogle overordnet dårlige sammenhænge, som man ikke har forklaringen på, fortæller Jørgen Evald Jensen, som derfor i Blåt Fremdriftsforum har foreslået en ålegræshøring for blandt andet også at høre fra udlandet, hvordan man kan gribe udfordringerne an.

Jørgen Evald Jensen har i flere år været medlem af Blåt Fremdriftsformum, hvor de væsentligste interessenter på vandplanområdet følger udviklingen i gennemførelsen af de nuværende vandområdeplaner og drøfter spørgsmål af betydning for udarbejdelse af de kommende vandområdeplanerne for tredje vandplanperiode, der løber fra 2021-2027.