Abonnementsartikel

At statsminister Mette Frederiksen lader den afgåede fødevareminister stå med hele aben, er under al kritik, skriver Peter Bohsen Jensen i dette debatindlæg.

En statsleder bør ikke kunne forblive på posten, når vedkommende på ulovlig vis har dikteret døden for en succesrig eksportbranche. Slet ikke, når vedkommende lader ordren stå ved magt i dagevis efter at være blevet orienteret om den manglende lovhjemmel.

Længere er den ikke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mogens Jensen skal have ros for i hvert fald én af sine beslutninger i sin tid i Miljø- og Fødevareministeriet: At han valgte at gå af.
Men at statsminister Mette Frederiksen lader ham stå med hele aben, er under al kritik.

I den seneste tid har dygtige danske minkavlere måttet se deres livsværk gå til grunde, selv om afgørelsen var lovstridig. Adskillige mink blev i øvrigt klemt eller brændt ihjel på ganske forfærdelig vis, fordi det hastede med den overilede beslutning - som både danske og udenlandske eksperter har sat et stort spørgsmålstegn ved. Og samfundet står nu tilbage uden verdens bedste pelsdyrbranche samt med en kæmpe milliardregning.

Man må forlange af magthaverne, at de går til det politiske arbejde med respekt for vores styreform og med ydmyghed i forhold til demokratiet. Der er ingen modsætning mellem folkesundhed og folkestyre, selv om den enevældige regering prøver at få det til at se sådan ud.

Det var Mette Frederiksen, som stod forrest, da beslutningen skulle meldes ud. Så må hun gøre det samme, når der efterfølgende tages ansvar.