Abonnementsartikel

Atfarm er et nyt digitalt beslutningsværktøj, der nu lanceres til danske landmænd i et samarbejde mellem Datalogisk og Yara. Atfarm er en satellittjeneste til præcisionsgødskning, baseret på biomassedata indsamlet gennem 20 år og specialiseret viden om gødning.

Snart kan de unikke kvælstofmodeller, udviklet til Yara N-Sensor, også blive tilgængelige for de danske landmænd, der ønsker at graduere sin kvælstoftildeling med hjælp fra satellitfotos. Dette vil især være interessant for bedrifter, som vil i gang med præcisionsgødskning, men ikke er klar til at investere i den mere præcise sensorteknologi, skriver Yara i en pressemeddelelse.

Systemet vil på baggrund af vegetationsindeks, beregnet ud fra satellitbilleder af landmandens marker, kunne vise markernes varierende biomasser indenfor og mellem markerne. Efterfølgende kan landmanden så overføre et tildelingskort til gødningssprederens GPS-system, alternativt ved at bruge Atfarm mobilapp'en som styreenhed for gødskningen

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et optimalt samarbejde

Atfarm lanceres i Danmark som en online web-app i et samarbejde mellem Yara og Datalogisk. Yara bidrager med data fra deres gennemtestede og unikke N-Sensor og Datalogisk vil distribuere og supportere programmet som blandt andet kan tilkøbes gennem Datalogisks IT-management system Næsgaard Mark, skriver

- Det unikke ved Atfarm er de kvælstofmodeller, som systemet baserer sine beregninger på. Disse kendes fra Yara N-Sensoren og bygger på årtiers biomassedata og forsøg samt omfattende erfaringer og viden om plantenæring og gødning. Disse data er nu nemt tilgængelige for landmændene gennem dette nye unikke samarbejde, fortæller Jesper Ulnitz, Chefagronom hos Yara Denmark.

- Vi er rigtig glade for at kunne tilbyde Atfarm til de danske landmænd og glade for samarbejdet med Yara fortæller Birger Hartmann direktør hos Datalogisk og fortsætter:

- Det er de unikke N-sensor algoritmer, der gør hele forskellen, og ydermere kan du hente dine markkort fra Næsgaard Mark direkte ind i Atfarm. Det gør det endnu nemmere at bruge Atfarm.

Et godt beslutningsværktøj for landmanden

Planteavler Allan Klestrup Hansen fra Odsherred har netop tilføjet funktionen gennem Næsgaard Mark, hvilket gør det muligt for ham at tilgå sine marker direkte via appen. Allan Klestrup Hansen har gennem længere tid været på udkig efter et satellit-baseret beslutningsværktøj, der kunne hjælpe ham med sin gødning, da han gerne vil gøde sine marker optimalt. Allan har haft fokus på netop at finde et system som kunne graduere på flere måder. Netop muligheden for at kunne proteingødske adskilte Atfarm fra lignende tjenester.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er et evigt dilemma om man skal give de planter der har det værst mest gødning, eller man skal give de sunde planter mere. Atfarm har en indbygget funktion som gør, at jeg ved et tryk på en knap selv kan vælge om jeg vil gøde efter den ene strategi eller den anden, fortæller Allan Klestrup Hansen.

Der er mange fordele ved at udføre en gradueret tildeling af kvælstof i marken. Det kan blandt andet betyde en mere homogen vækst, give et boost i afgrødernes kvalitet, reducere lejesæd, og i det hele taget give bedre resultater alene gennem omfordeling på marken, ud fra Atfarms algoritmer.

- Det handler om, at planterne skal have det gødning, som de har brug for, så man kun bruger den mængde gødning, som er nødvendig. Jeg skal helst ikke give gødning i mine lavninger, hvor kornet altid ligger ned. Den gødning kan bruges mere effektivt andre steder på marken, for hvis kornet alligevel altid lægger sig ned, så ender jeg med, at skal bruge mere vækstregulering eller svampebekæmpelse, så tildelingen kan også spare mig for brugen af ekstra kemi, fortæller Allan Klestrup Hansen.

Brugervenligt system i konstant udvikling

Programmet giver løbende brugeren adgang til fotos af sin mark fra ESA Sentinel 2 satellitter. Billederne analyseres, og de mindste forskelle i afgrødens farver vurderes. Disse viser de forskellige niveauer i biomassen hhv. tætheden i landmandens afgrøder. Selv variabilitet i afgrødens sene vækststadier identificeres. Ud fra dette biomassekort beregner Yara N-Sensor algoritmen, hvordan gødningen skal fordeles på marken.

- Det er virkelig nemt at sætte sine marker op i systemet, og billederne kommer hurtigt frem og står knivskarpt i appen, fortæller Allan Klestrup Hansen i pressemeddelelsen fra Yara.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Systemet er allerede nu gjort tilgængeligt for landmænd i blandt andet Tyskland og Frankrig, hvor Yaras digitale enhed løbende er i dialog med brugerne om den sidste optimering af systemets funktionaliteter og brugerflade. Systemet har i samarbejde med Datalogisk været testet hos enkelte landmænd i Danmark i foråret 2019 og lanceres nu i Danmark.