Abonnementsartikel

Herning-Ikast Landboforening holdt torsdag aften generalforsamling med 140 deltagere, hvor blandt andet finansminister Kristian Jensen deltog.

Torsdag aften dukkede 140 deltagere op til generalforsamling ved Herning-Ikast Landboforening, skriver Sagro i en pressemeddelelse.

Finansminister Kristian Jensen (V) roste landbruget for den rolle, erhvervet har haft for Danmarks udvikling og for den vigtige rolle, som fødevareklyngens eksport på 160 milliarder kroner spiller for Danmarks økonomi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kristian Jensen glædede sig over den rapport, som Københavns Universitet udkom med tidligere på ugen, som slog fast, at danske landmænd er de bedste til at producere og skabe værdi.

- Mindre godt er det, at danske landmænd har de ringeste rammevilkår i Europa, erkendte ministeren, der påpegede, at landbruget er en afgørende faktor, som strækker sig videre end den økonomiske dimension i forhold til den bondekultur, som landbruget er rundet af.

- Det handler om frihed og fællesskab. At kunne løfte sig selv og sine børn og skabe en bedre verden, sagde Kristian Jensen. Det er det Danmark, som jeg vil have.

Under spørgsmålsrunden ville tidligere amtsborgmester Knud Munk Nielsen vide, om klimaet er problem for regeringen.

- Der er nogen, der har bygget en historie op om at landbruget er den store klimasynder, og at det vil være bedre at lukke dansk fødevareproduktion. Men vi skal huske, at vi i Danmark er langt bedre til at producere med en reduceret klimabelastning, så det vil være en dårlig forretning for miljøet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han glæder sig over, at både Arla, Danish Crown og også Landbrug & Fødevarer har meldt ud med klare klimamål.

Beretning

Formand for Herning-Ikast Landboforening Sven Agergaard fremlagde beretning på foreningens generalforsamling hos Sagro i aftes.

- Jeg bliver tit spurgt, om der er en fremtid for dansk landbrug. Selvfølgelig er der det, men vi skal også have muligheden og det økonomiske afkast, når vi springer ud i fremtidens investeringer, sagde Sven Agergaard.

Hvert år er der 100 millioner flere mennesker, der skal mættes, og med stigende velstand er der også stadig flere, der har råd til at skifte brød ud med kød.

- Med den stigende velstand bliver forbrugerne mere bevidste om fødevarernes oprindelse, og hvordan de er produceret. Dansk landbrug er i en førerposition omkring dyrevelfærd, økologisk produktion og på mange andre områder ? senest har FN's Fødevare- og Landbrugsorganisation fremhævet vores måde at reducere antibiotikaforbruget på i svineproduktionen, sagde Sven Agergaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landbrugets betydning lokalt viser sig også på beskæftigelsen, hvor landbruget beskæftiger 8,5 procent af de erhvervsaktive i Herning og 10, 8 procent i Ikast-Brande Kommune.

I den forbindelse nævnte Sven Agergaard projektet Next Stop Farmer Job, som er sat i værk for at få unge på kanten af arbejdsmarkedet tilbage i job. Der er 22 landmænd, der har meldt sig som værter.

Under torsdagens generalforsamling var der også valg;

Genvalg til

Sven Agergaard

Dannie Feldbak

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jørgen Lund Jensen

Leif H. Nørgaard

Nyvalg til

Jacob Sig Hansen