Lyt til artiklen:

Svineproducenter kalder gebyrpolitik vanvittig

00:00
Hastighed: ???x
02:03

Formanden for landsforeningen af danske Svineproducenter, Jeppe Bloch, rettede i sin formandsberetning på foreningens generalforsamling en skarp kritik mod myndighedernes gebyrpolitik.

- Den er helt ude af proportioner og reguleres af betalingsbekendtgørelsen, som er en del af finansloven. Den er reguleret flere gange i løbet af året, sagde Jeppe Bloch og gav sine medlemmer nogle eksempler på de betydelige gebyrer, som svineproducenter betaler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den første time med tilsyn og kontrol koster 5.967 kroner, ved næste time koster 5.124 kroner. Gives der anmærkning, udløser det ovenikøbet to ekstrakontroller til mindst 6.797 kroner pr. gang, fortalte han.

Men det er ikke alt.

- Hvis Fødevarestyrelsen synes, at der er grund til et påbud, forbud, administrativt bødeforlæg eller en politianmeldelse, får man lige et ekstra gebyr på 5.569 kroner oven i, sagde Jeppe Bloch.

Kamp mod staten

Jeppe Bloch fortalte, at ved eksport af grise koster første time 3.627 kroner, næste time koster 2.832 kroner. Og kommer der kontrol af bedrifternes antibiotikaforbrug, det gule kort, er der et årligt gebyr på 242 kroner pr. besætning. Påbud koster 4.694 kroner med en opfølgende kontrol, der koster 2.471 kroner.

- Vi kæmper mod staten, fordi den ifølge EU-lovgivningen kun må tage betaling for de udførende omkostninger, sagde Jeppe Bloch.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han kaldte det derfor helt hen i vejret med de høje priser.

- Alle kan se, at det ikke er de normale omkostninger, som vi kender det fra andre steder i samfundet, sagde han.