Lyt til artiklen:

Peter Kiær: Demonstrationer kan blive aktuelle igen

00:00
Hastighed: ???x
03:20

- Demonstrationer er et våben, vi har i vores værktøjskasse. Det kan foregå på mange måder. I øjeblikket undersøger vi mange muligheder. Det er et våben, vi skal benytte med meget stor varsomhed.

Sådan afrundede formand Peter Kiær en pasus om de europæiske landmandsdemonstrationer ved Bæredygtigt Landbrugs generalforsamling på Bygholm Landbrugsskole.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forud for konklusionen pegede formanden på, at de demonstrerende landmænd i Holland, Frankrig, Belgien, Tyskland og Polen alle steder havde folkelig opbakning. Fælles var også, at de protesterede mod deres pressede økonomiske betingelser, ligesom en uklar fremtid på EU´s klima- og miljøområde havde vakt landmændenes vrede.

- Demonstrationerne er blevet hørt - flere steder er de varslede forringelser blevet udsat. Det gælder blandt andet fire procents brakken - EU's top har holdt møde med demonstrerende landmænd. Vi mangler dog stadig helt konkrete udspil - både fra de europæiske og danske politikere. Og vi ved ikke, hvad der sker efter EU valget til sommer. Derfor er det meget vigtigt, at vi stemmet landbrugsrigtigt, sagde Peter Kiær.

Han mener, at det er ved at gå på for EU-toppen, at fødevarer er kritisk infrastruktur, som man skal passe på. Noget, der i sin tid var en del af grundlaget for unionen.

- Hvornår mon det går op for de danske politikere, spurgte han.

Ikke fremmed for demonstrationer

Bæredygtigt Landbrug er ikke fremmede for at demonstrere, sagde formanden. Og mindede om traktordemonstrationerne i 2020, hvor foreningen var med i både Aarhus og København.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det foregik velordnet og havde meget stor gennemslagskraft. Og vi havde i høj grad befolkningen med os. Vi glæder os stadig over de store folkemængder, der tog positivt imod os på gader og pladser, mindede Peter Kiær om.

Demonstrationer er et våben, som også kan blive aktuelt igen, som han også tidligere har fortalt til Maskinbladet.

BL-formand: Tjek dæktrykket og hold jer klar

Se også:

BL-formand: Tjek dæktrykket og hold jer klar

- Specielt når fødevareministeren siger, at det bedste værn mod sådanne demonstrationer i Danmark er de trepartsforhandlinger, der foregår nu. Så må jeg lige minde regeringen om, at I glemte vist at invitere os, lød det fra formanden.

Fem ministerier, Kommunernes Landsforening, Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Industri og flere fagforbund er blandt medlemmerne i treparten.

- Og så sidder Landbrug & Fødevarer lidt klemt med ved bordet. Vi håber, de hager sig fast og har formuleret nogle helt klare og helt faglige målsætninger for landbruget. Ellers så har udvalget en meget farlig sammensætning, sagde Peter Kiær, som undrede sig over, at Bæredygtigt Landbrug, der repræsenterer halvdelen af landbrugsjorden, ikke er med ved bordet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi skal nok blive hørt - på den ene eller anden måde. Vi skal nok også blive hørt - på vores måde. Ikke at være med, giver os en frihed til at bestemme vores egne veje, konstaterede Peter Kiær, inden han rundede af med citatet, som indledte denne artikel.