Klima- og energiminister Lars Chr. Lilleholt sættes nu under pres fra Socialdemokratiet, De Konservative og SF for at finde en løsning, så det store bioethanolprojekt ved Maarbjerg alligevel kan realiseres.

Der var ellers store forventninger til projektet, men det har knebet med tilstrækkelig interesse fra de private investorer. Måske er der alligevel håb forude. Ifølge formanden for Folketingets Klima- og Energiudvalg, Thomas Danielsen (V) er der indkaldt til møde mellem Folketingets partier om sagen fredag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Maarbjergværket mener selv, at forrentningen vil være otte procent. Det er en god forrentning, der burde tiltrække flere investorer.

Thomas Danielsen, formand for Folketingets Klima- og Energiudvalg

- Vi glæder os over den pludselige omsorg for Maarbjergværket. Indtil nu er det alene Venstre, som har taget initiativer, som har fremmet en etanolproduktion i Maarbjerg. Da vi kom i regering modtog vi et blankt stykke papir, hvilket man var meget frustrerede over i Maarbjerg. Venstre satte straks forudsætningsanalyserne i gang, og ud fra dem lavede vi et iblandingskrav på 2,5 procent etanol. Det svarer til, hvad et Maarbjergværk kan producere, fortæller Thomas Danielsen til Maskinbladet.

Afsætningsgaranti

Der var altså reelt tale om en afsætningsgaranti for al den etanol, som Maarbjergværket vil kunne producere.

- Det var, hvad Maarbjergværket oprindelig selv havde ønsket, og dermed skulle man tro, at alle forudsætninger var på plads. Men det viste sig at være vanskeligt at rejse tilstrækkeligt kapital fra private investorer. DONG og Novozymes vil hver skyde cirka 100 millioner kroner i projektet, der løber op i lidt over to milliarder kroner, og dertil kommer et anlægstilskud på 295 millioner kroner fra EU. Dertil kommer et mindre indskud fra forsyningsvirksomhederne, og derfor er der stadig et meget stort økonomisk gab. Det er såvel Maarbjergværket som Venstre meget frustrerede over, fordi projektet er hjerteblod, fortsætter Thomas Danielsen.

Risiko for prisfald

Danmarks Grønne Investeringsfond har vendt tommelen ned for økonomien bag projektet, som, de mener, ikke er økonomisk bæredygtigt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De har ikke lavet egentlige analyser af forrentningen, men Maarbjergværket mener selv, at forrentningen vil være otte procent. Det er en god forrentning, der burde tiltrække flere investorer, men falder markedsprisen på etanol bare ti procent, falder også økonomien bag projektet. Med de udsving, vi ser inden for råstoffer, er det en risiko, de ikke tør løbe. Etanol er et konkurrenceudsat produkt, siger formanden for Klima- og Energiudvalget.

Blæser nye vinde

Efter at Maarbjergværket har kastet håndklædet i ringen, er der partier i Folketinget, der ønsker sagen genoptaget.

- Der blæser nye vinde omkring at finde en løsning. Vi kan ikke lægge os fast på, hvad løsningen skal være. Er der tale om en statsgaranti, skal vi droppe andre projekter. Er det en kommunegaranti, skal Varmeforsyningsloven laves om. Jeg har spurgt borgmestrene, hvor meget de er villige til at stille som garanti, men de har ikke været villige til at melde noget ud. Vi ved ikke, om der er tale om et projekt, de selv tror, er økonomisk bæredygtigt. Vi ved ikke, hvor kommunerne står. Vi skal fredag have et møde med alle Folketingets partier, erhvervs- og vækstministeren og klima- og energiministeren, hvor vi forsøger at samle op på de mange løse tråde, og der håber jeg, vi finder en løsning, siger Thomas Danielsen.