Maabjerg Energy Centers planer om at opføre et 2G-bioethanolanlæg , der skaber 1000 varige job i Vestjylland, er meget tæt på et gennembrud. Det London-baserede investeringsfirma Pioneer Point Partners har meddelt konsortiet, at man er parat til at forhandle om en investering på op til 160 millioner euro (cirka 1,2 milliarder kroner) i anlægget. Tilsagnet forudsætter dog en afklaring af de politiske rammevilkår.

- Det er et stort gennembrud for projektet, efter at vi i efteråret var nødt til at sætte planerne på pause, siger Jørgen Udby, der er bestyrelsesformand for Maabjerg Energy Center.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

I 2014 fik Maabjerg Energy Center tildelt cirka 290 millioner kroner i EU-støtte fra NER300-programmet, men i oktober 2016 meddelte konsortiet, at projektet blev midlertidigt skrinlagt, fordi der ikke kunne skabes politisk flertal for at stille offentlige lånegarantier. I stedet blev konsortiet opfordret til at finde private investorer.

- Projektet var for godt for lokalområdet og for vigtig for den grønne omstilling, så i stedet for at give op, fulgte vi opfordringen og har nu delt bioraffinaderiet op i to dele: Et varmeforsyningsprojekt bestående af det bestående kraftvarmeværk og biogasanlægget og en kommerciel del, som alene består af det kommende bioethanolanlæg. Det førte til kontakten med blandt andet Pioneer Point Partners. Vi har fået et rigtig godt indtryk af den britiske investor, som har lang erfaring med investering i bæredygtig energi-, vand- og miljøprojekter i hele Europa, og vi ser meget lyst på mulighederne for et samarbejde, siger Jørgen Udby.

Maabjerg Energy Center har orienteret borgmestrene i Holstebro og Struer, hvor 2G-bioethanolanlægget skal opføres, og her er der stor begejstring.

- Vi har en stærk interesse i at skabe vækst, lokale arbejdspladser og samtidig bidrage til den grønne omstilling, så det er en fantastisk god nyhed, at projektet lever endnu. Lokalplaner og myndighedsgodkendelser er for længst på plads, så vi er klar til at byde de private investorer velkommen, siger Holstebro-borgmester H. C. Østerby.

Anlægget skal i givet fald opføres tæt ved grænsen til Struer Kommune, og Struer Forsyning er lige som Holstebros forsyningsselskab Vestforsyning, med i projektet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det vil være fantastisk, hvis vi kan understøtte lokal jobskabelse og samtidig bane vejen for eksport af grøn teknologi, så vi kan skabe endnu flere job i hele landet. Det er en rigtig god nyhed, at der er fundet private investorer, så de vestjyske kommuner ikke skal stå for lånegarantier for den kommercielle del af projektet, siger Struer-borgmester Mads Jakobsen.

Inden der kan tages en investeringsbeslutning, skal der findes en afklaring på rammevilkårene for det revitaliserede projekt. Det betyder, at Maabjerg Energy Center nu har genoptaget kontakten med regeringen.