Under tre procent af de danske landmænd er yngre end 35 år, og andelen af landmænd over 65 år nærmer sig 25 procent. Derfor arbejder Landbrug & Fødevarer på at skabe bedre muligheder for generationsskifte, og det fortæller Lone Andersen, viceformand i Landbrug & Fødevarer, mere om 28. januar 2015, når Heden & Fjorden i Herning afholder kursus i generationsskifte.

- Det er finansiering, der er den største udfordring. Det arbejder vi med på flere fronter, blandt andet ved at gøre sælgerpantebrevet mere fleksibelt og via de nye etableringslån som afløser YJ-ordningen, siger Lone Andersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På kurset gennemgår Heden & Fjordens rådgivere de forskellige muligheder for generationsskifte, men fokuserer også på de bløde parametre.

- De bløde værdier er meget vigtige i et generationsskifte, men det er oftest der, at vi ser, at et generationsskifte går galt. Man får ikke talt de bløde værdier igennem og får derfor ikke forventningsafstemt, siger Søren Laursen, økonomirådgiver i Heden & Fjorden.

Han fortæller mere om eventuelle faldgruber på kurset.

De unge skal tro på det

Generationsskifterne står i øjeblikket i stampe, selv om det burde være en fantastisk tid at etablere sig i. Renten er lav, og priserne på stald, jord og inventar er i bund.

- Der er en helt unik mulighed nu, men vi skal have de unge mennesker til at tro på det. Hvis man vil være selvstændig landmand, skal man ville det 110 procent, og man skal være topforberedt. Ellers får man ikke lov til at låne af banken. Det er der nogle af de unge, der er, men jeg tror også, at der er mange, som kan forbedre sig. De har nogle gode uddannelser, men de er også nødt til at få rådgivning, som hjælper dem til at blive topforberedte til bankmødet, siger Lone Andersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun anbefaler, at de unge aktivt gør en indsats for at være klædt så godt på som muligt, blandt andet ved at søge rådgivning og deltage i konferencer og kurser med fokus på generationsskifte og etablering.

- Vi skal have gang i generationsskifterne, for vi ved, at fødevarepriserne vil stige igen, og at der er en fremtid i branchen, siger Lone Andersen.