Lyt til artiklen:

N-forbrug i handelsgødning det laveste siden 1965

00:00
Hastighed: ???x
02:32

Forbruget af kvælstof i handelsgødning er det laveste siden 1965. Og kvælstofoverskuddet - forskellen mellem den totale tilførsel af kvælstof og bortførslen med kvælstof i afgrøder - er lavere end før landbrugspakken.

Sådan lyder essensen af et opslag, som chefkonsulent Leif Knudsen, Seges Innovation, har lagt på Facebook.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han underbygger budskabet med officielle tal fra Aarhus Universitet og peger samtidig på, at det således ikke kan være Landbrugspakkens skyld, at fjordene tilsyneladende er i en dårlig tilstand.

Landbrugspakken

Leif Knudsen skriver i sit opslag:

"Der har i det sidste års tid være en stor debat om iltsvind mv. og fjordenes tilstand. Flere forskere ved Aarhus Universitet har peget på Landbrugspakkens i 2015/16 betydning, fordi den politisk bestemte undergødskning blev afskaffet. Men ingen har tilsyneladende forholdt sig til, at gødningsforbruget i handelsgødning i de senere år faktisk har ligget under forbruget før landbrugspakken. Faktisk var gødningsforbruget i 2022 og 2023 det laveste siden 1965.

rich-media-2
Leif Knudsens opslag på Facebook var ledsaget af denne opgørelse, som han har udarbejdet og viser kvælstofoverskuddet. Kilde: Leif Knudsen, Seges Innovation.

Ser vi på kvælstofoverskuddet opgjort af Aarhus Universitet, Ecoscience og som udtrykker forskellen mellem den totale tilførsel af kvælstof i handels-, husdyr-, organiske gødninger, kvælstoffiksering mv. og bortførslen med kvælstof i afgrøder, er overskuddet af kvælstof også nu mindre end før landbrugspakken.

Jeg skal lade være usagt, hvad der er årsag til fjordenes tilsyneladende dårlige tilstand, men det synes næppe at være en stigning i gødningsforbruget eller forøgelse af kvælstofoverskuddet de sidste mange år."

Artiklen fortsætter efter annoncen

Objektive tal

Leif Knudsen understreger, at de tal, som hans opgørelse er baseret på, er helt objektive.

- Det er ikke tal, som jeg har fundet på. Det er objektive og helt officielle tal fra Århus Universitets landeovervågning. De eneste tal, der endnu ikke er officielle, er tallene for gødningsforbruget i 2023, som endnu ikke er opgjort, men vi har en meget god indikation, fordi vi ringer rundt til gødningsfirmaerne og får oplyst, hvor meget de har solgt, fortæller han.