Lyt til artiklen:

Radikale Venstre vil skære 200 milliarder i EU-landbrugsstøtten

00:00
Hastighed: ???x
02:29

Som oplæg til valget til Europa Parlamentet den 9. juni har Radikale Venstre sendt et udspil på gaden. Partiet ønsker at gentænker EU's landbrugspolitik og kommer med deres bud på en plan B.

Konkret vil Radikale Venstre arbejde for at reducere budgettet for den fælles landbrugspolitik med 200 milliarder kroner i perioden 2028-34 - det svarer til en reduktion på 10 procent i forhold til niveauet i dag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

"Derfor foreslår vi at afskaffe den koblede støtte, fx slagtepræmien, allerede i 2028", skriver partiet i oplægget: Fra landbrugsstøtte til klimastøtte.

Partiet ønsker også at udfase den direkte landbrugsstøtte, startende med de største landbrug, hvilket vil frigive en stor del af de cirka 900 milliarder kroner, som i dag gives i grundbetaling uden tilstrækkelige modkrav, skriver partiet.

Vil koste arbejdspladser

Hos Danmarksdemokraterne ryster man på hovedet over Radikal Venstres forslag. Inger Støjberg og partiets spidskandidat ved det kommende EU-Parlamentsvalg, Kristoffer Storm, afviser forslaget om at reducere markant i EU-landbrugsstøtten.

På fredag besøger Danmarksdemokraterne bedriften Æblehøjgaard i Svinninge på Sjælland, hvor partiformanden og spidskandidaten til EU-Parlamentet vil argumenterer mod Radikale Venstres forslag.

- Landbruget er et vigtigt erhverv for Danmark og EU. Jeg mener, at Radikales forslag er helt hen i vejret. En reduktion på 200 milliarder kroner af EU's landbrugsstøtte vil få dramatiske konsekvenser for landbruget i EU. Det gælder særligt for forsyningssikkerheden, som er vigtigere nu end det har været længe, siger Kristoffer Storm, Danmarksdemokraterne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Derudover vil så stor en reduktion også komme til at koste arbejdspladser, som vi selvfølgelig tager skarpt afstand fra. Radikale kan godt glemme alt om at reducere støtten med 200 milliarder, siger spidskandidaten.

Danmarksdemokraterne, som siden Svarrer-rapporten udkom, har talt imod en C02-afgift på landbruget.