Abonnementsartikel

Venstrepolitiker afviser påståede eksempler på jorderosion fremført af fødevareminister Dan Jørgensen.

Jacob Jensen fra Venstre er ikke helt fri for at muntre sig lidt over, at fødevareminister Dan Jørgensen (S) endnu ikke har kunnet præsentere eksempler på den jorderosion, der er omtalt i reglerne for det såkaldte "alpedirektiv".

Ministerne har tidligere oplyst, at forskere fra Aarhus Universitet ikke har foretaget fysisk besigtigelse af de pågældende arealer, hvor der er regler for jorderosion. Alligevel oplyste ministeren i sidste uge, at "Aarhus Universitet har konstateret, at Danmark har problemer med jorderosion", og at det vil blive dokumenteret i slutningen af oktober.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jord kørt mere fast

Ministeren medsendte nogle fotos, der angiveligt skulle være eksempler på jorderosion i Danmark, men Jacob Jensen afviser de såkaldte "beviser":

- Kigger man godt på fotoet, vil man se, at der er tale om jord, der er løbet ned langs et sprøjtespor i forpløjningen, hvilket jo intet har at gøre med jorderosion som følge af en stejl hældning, men kun det faktum, at jorden er kørt mere fast her, og derfor naturligt løber en smule, når det regner. Vi gør det godt nok svært for os selv, hvis vi fra myndighedernes side pålægger restriktioner mod den slags "jordskred", siger Jacob Jensen til Maskinbladet.

Han kalder det "fuldstændigt tåbeligt", at Dan Jørgensen "ikke bare indser, at dette er en overimplementering af en EU-regel, der aldrig burde have fundet sted".

Teoretiske overvejelser

Han understreger, at der er tale om rent teoretiske overvejelser bag "alpedirektivet" og fortsætter:

- Hvis det, man ser på billederne, skulle udgøre en reel risiko for jordskred i dansk landbrug, så er det "helt på månen". Hele sagen understreger blot, at ministeren simpelthen ikke ved, hvordan landbruget fungerer, men forholder sig strengt til "eksperter", der tilmed ikke kan vise, hvor jorderosionen har fundet sted. Eksperterne har tilmed ikke engang bevæget sig ud i marken for at besigtige det ved selvsyn, slutter Jacob Jensen.