- NaturErhvervstyrelsen undersøger, om erosionskravet kan gøres mere fleksibelt eller mere fokuseret i dialog med erhvervet og forskere. Målet er, at eventuelle ændringer kan træde i kraft inden høst 2014, hvorved den nuværende udformning af kravet ikke vil nå at få effekt.

 

Det skriver fødevareminister Dan Jørgensen (S) i et svar til Venstres økonomi- og kommunalordfører Jacob Jensen, der har stillet flere spørgsmål omkring reglen, som forbyder landmænd at jordbehandle mark, som hælder mere end 12 grader fra høst og frem til 1. marts året efter.

 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Svaret går også igen i et andet spørgsmål, hvor Jacob Jensen beder ministeren redegøre for, hvad den faglige begrundelse er for at indføre GLM-kravet om jorderosion.

 

- Fagligt set indføres GLM-kravet for at beskytte stejle skråninger mod jorderosion. Kravet er udformet under hensyntagen til "Notat om begrænsning af jorderosion på stærkt skrånende landbrugsarealer" af Goswin Heckrath og Preben Olsen fra Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug, DCA Aarhus Universitet, skriver ministeren desuden i svaret.



Tilfreds med svarene

Jacob Jensen, der selv er fritidslandmand, siger til Maskinbladet, at han er godt tilfreds med Dan Jørgensens svar, og han ser hen til i slutningen af marts at skulle i samråd om sagen.

Her vil Jacob Jensen forsøge at fremtvinge et løfte fra ministeren om, at de eksisterende regler laves om, så de ikke træder i kraft til efteråret:

 

- Ministeren åbner for at revidere reglen. Der et tosset i et land som Danmark at indføre en ”alperegel”, der skal modvirke jorderosion. Det er muligt, at det finder sted i Sydeuropa, men i Danmark har vi endda overimplementeret reglen, så den er strammere end i Tyskland og Sverige. Det er ubegribeligt. Det har også Dan Jørgensen indset nu, siger Jacob Jensen til Maskinbladet.

 

Han foreslår, at reglen implementeres i Danmark på samme niveau som i Tyskland eller Sverige, hvor kun hældninger over 20 grader er omfattet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hør interview med Jacob Jensen her.

Store arealer

Ifølge NaturErhvervstyrelsen vil 7.263 hektar direkte blive omfattet af kravet, idet hældningen er 12 grader eller mere. Heraf var cirka 6.219 hektar i 2013 udlagt med græs, permanente afgrøder eller lignende, mens 1.044 hektar var i årlig omdrift, hvoraf 455 hektar var dyrket med vinterafgrøder, som typisk er sået efter forudgående jordbehandling.

NaturErhvervstyrelsen har oplyst, at der i 2012/2013 blev dyrket vinterafgrøder på 13.805 hektar marker, hvor der inde på marken var områder af en størrelse på mindst 2.000 kvadratmeter med en hældning på 12 grader eller mere, og det skønnes, at det potentielle tab for begrænset mulighed for dyrkning af vinterafgrøder er cirka 1.500 kroner pr. hektar.