Dit abonnement er suspenderet pga. manglende betaling. Betal venligst din faktura, som du finder her.

Ingen spot teaser
Opret gratis profil

Godt med halmvarme – bare ikke for meget

15. aug. | Indrykket af Scantruck A/S

Brandslukningssystem på ny Manitou MLT741-140 V+ teleskoplæsser sikrer mod overophedning hos Vordingborg Forsyning

Del artiklen:

Varme skal der til, når temperaturen daler til under det behagelige hos Vordingborg Forsynings omkring 3600 forbrugere. Men ikke så meget, at der går ild i forsyningsanlægget på Masnedø lige syd for Vordingborg by. Derfor er forsyningens nye teleskoplæsser, der håndterer både halmballer og flis til kedlerne, udstyret med et specielt brandslukningssystem.

”Vi skal opfylde nogle krav om brandslukningsudstyr, når vi kører rundt i en halmlade med op til 1800 baller. Derfor fik salgskonsulent Daniel Susgaard Scantrucks teknikere til at montere brandslukkeren i motorrummet på vores nye Manitou MLT741-140 V+ teleskoplæsser. Vi har tillige fået en indikator i kabinen til at vise, hvis brandslukkerens tryk falder”, fortæller driftsassistent Frederik Hansen, som spillede en vigtig rolle, da der skulle købes nyt maskineri.

Vordingborg Forsyning har også fået maskinen med vendbar kølervinge, så det er nemt at blæse motoren fri for støv fra halm og flis. Det er også med til at optimere brændstofudnyttelsen.


Landmands-favorit

”Jeg kommer oprindelig fra landbruget og kendte udmærket Manitou i forvejen. Vi kunne egentlig nøjes med en lidt mindre maskine, men vi valgte nu landsmand-favoritten MLT741-140 V+, som er en rigtig god universalmaskine. Scantruck leverede den med pallegafler og to skovle, og dermed kan vi både håndtere halm, flis og tillige slagger, når de er afbrændt”, forklarer Frederik Hansen.

Den nye teleskoplæsser har afløst to trucks, som tidligere klarede halmhåndteringen med klemmetænger.

”Dengang skulle vi gå rundt om maskinen og lave fugtmåling af halmen. Nu har vi i stedet fået et halmspyd med integreret fugtmåler, som klart hæver effektiviteten. De to trucks var samtidig markant langsommere at læsse af bilerne med, end teleskoplæsseren”, siger driftsassistent Frederik Hansen.     

På årsbasis flytter han og kollega Tobias Olsen omkring 35.000 tons halm og 10.800 tons flis. Lokale landmænd med faste kontrakter står for leverancerne af halm sammen med flere store udbydere. Det betyder adskillige ture ind og ud af teleskoplæsserens kabine hver eneste arbejdsdag, og det har fået de to driftsassistenter til at sende mange venlige tanker til konstruktørerne hos Manitou.


Nem og sikker adgang

”Kabinen skiller sig virkelig ud med det, der vist nok er døbt easy step. Et indhak til trinet op til kabinen, som giver meget nemmere og også mere sikker adgang. Trinet er bygget ind, så det er langt lettere at få et godt fodfæste”, forklarer Frederik Hansen.

Joystick-styring af maskinen er en anden behagelighed, som maskinførerne mærker i det daglige. I stedet for at manøvrere teleskoplæsseren rundt med utallige drej på et rat, styres maskinen med venstre hånd på joysticket.

”Vi kan klart mærke, at joystick-styringen belaster ryggen mindre, og dermed er mere skånsom, når vi sidder i kabinen mange timer om dagen”, siger Frederik Hansen.

MLT741-140 V+ ligger i den øverste tredjedel af Manitous program i landbrugsteleskoplæssere, og som Frederik Hansen nævner, er den en populær maskine i landbruget. Men har altså også fundet fint indpas hos forsyningsselskaberne.

Den har en løftehøjde på 6,90 meter og magter at tumle op til 4100 kg på gaflerne. Maskinen er en af Manitous NewAg-modeller, som kendetegnes af blandt andet lavt støjniveau og lave driftsomkostninger. Deutz leverer motoren med 136 hk til MLT741-140 V+.


Billedtekster:

1. Driftsassistent Frederik Hansen kendte Manitou-teleskoplæsserne i forvejen og fik derfor en central rolle, da der skulle vælges én afløser for to trucks.
2. Det er store mængder halm, der håndteres hos forsyningsselskabet på Masnedø ved Vordingborg. I 2022 blev det til omkring 35.000 tons – foruden 10.800 tons flis.
3. Det hele er ikke halm hos Vordingborg Forsyning. Der køres også masser af flis ind til kedlerne.
4. Ballespyddet med fugtmåler hæver effektiviteten i håndteringen af de mange halmballer.
5. Driftsassistenterne Tobias Olsen (til venstre) og Frederik Hansen med den nye Manitou MLT741-140 V+, som flytter op til 4100 kg ad gangen med løftehøjde op til 6,90 meter.


OBS! Når du gemmer kommentaren vil du modtage en mail med et link til aktivering. Din kommentar vil først blive vist når du har aktiveret den. Din email adresse vil selvfølgelig ikke blive vist!

Hold en god tone

Undgå personlige angreb og indlæg af markedsføringsmæssig karakter i kommentarerne.
Brug kun links i kommentarerne, såfremt det er relevant.

OBS.: Debatten modereres af portalens redaktion. Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes konsekvent.


Tak for din kommentar!

Vi er dog ikke helt færdige endnu. Vi har sendt dig en mail med et link til aktivering af din kommentar. Først når du har brugt linket vil din kommentar blive synlig på hjemmesiden.

Har du ikke fået en mail i løbet af 10 minutter kan det være fordi din mail service har frasorteret den som spam.

Udvalgte PARTNERS

Udvalgte PARTNERS produkter

Udvalgte PARTNERS ydelser