Jacob Jensen fra Venstre har tidligere rejst spørgsmålet om jorderosion på danske marker på baggrund af EU's regler om "Jorderosion: Beskytte jorden ved passende foranstaltninger" - også kaldet alpereglen.

Han henviser til, at kravene skal fastlægges af medlemsstaterne på nationalt eller regionalt plan, "så der tages hensyn til de pågældende områders særlige karakteristika, herunder jordbunds- og klimaforhold, eksisterende landbrugssystemer, arealanvendelse, vekseldrift, landbrugspraksis og landbrugsstrukturer".

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er ikke ekspliciteret, om jorderosionen skal være forårsaget af vand eller vind.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) noterer, at Aarhus Universitet har konstateret problemer med jorderosion i Danmark, og han mener derfor, at "den nuværende løsning er proportional med problemets omfang i Danmark samtidig med, at der er en rimelig implementering af de betingelser, som EU stiller for udbetaling af landbrugsstøtte".

Voldsomt svært

Men Jacob Jensen kræver nu i form af et nyt spørgsmål til ministeren dokumentation for "de observationer, hvor der er fundet tydelige spor efter jorderosion i vinterafgrøder i Danmark".

Det har tydeligvis skabt problemer, idet ministeren oplyser, at spørgsmålet "ikke kan besvares inden for den fastsatte frist på fire uger, da det er nødvendigt at indhente bidrag fra Aarhus Universitet til brug for besvarelsen".

- Jeg tager det som et udtryk for, at det er voldsomt svært for ministeren at bevise den problemstilling, han søger en løsning på. Jeg ville også vide, om de eksperter, der ligger til grund for reglerne, faktisk har været ude ved de pågældende arealer. Der er svaret meget klart, at "det har de ikke". Så det er mere en teoretisk diskussion end et reelt problem, man forsøget at løse med komplicerede regler, siger Jacob Jensen til Maskinbladet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Problemets omfang?

Jacob Jensen konkluderer altså, at fødevareminister Dan Jørgensen ikke kan pege på noget sted i Danmark, hvor jorderosion fysisk og bevisligt er sket:

- Det er en meget lemfældig omgang med den måde, vi skal tilrettelægge vores lovgivning for landbrugsproduktionen, når de pågældende såkaldte eksperter end ikke har været ude og se de pågældende arealer. Det er ganske vist EU, der har lavet reglen, men det er regeringen, der har implementeret reglerne strengere end i eksempelvis Holland og Tyskland. Ministeren mener, at der er "fundet en balance, der er proportional med problemets omfang". Men når jeg så spørger, hvad der er "problemets omfang", så kan ministeren ikke svare på det. Det hænger ikke sammen, og derfor fortsætter jeg med at presse på. Det giver ingen mening at have et alpedirektiv i et så fladt land som Danmark, slutter Jacob Jensen.