- Fagligt set indføres GLM-kravet for at beskytte stejle skråninger mod jorderosion. Kravet er udformet under hensyntagen til "Notat om begrænsning af jorderosion på stærkt skrånende landbrugsarealer" af Goswin Heckrath og Preben Olsen fra Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug, DCA, Aarhus Universitet.

Sådan skriver fødevareminister Dan Jørgensen (S) om det omdiskuterede erosionskrav, som forbyder landmænd jordbehandling fra høst og frem til 1. marts året efter på arealer, som er større end 2.000 kvadrater og hælder mere end 12 grader.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men i det omtalte notat, som altså ligger til grund for reglen, skriver DCA intet om 12 grader eller om 2.000 kvadratmeter. Derimod står der noget om hældninger på 12 procent, hvilket svarer til knap syv grader:

- Vi vil også gerne understrege, at det foreslåede erosionsbeskyttelseskrav (krav om erosionsbeskyttelse på landbrugsarealer med 12 procent hældning) repræsenterer et forholdsvis marginalt indgreb/indsats for at reducere erosionsproblematikken.

Hvordan de 12 procent er blevet til 12 grader, og hvor de 2.000 kvadratmeter kommer fra, ved medforfatter til notatet, akademisk medarbejder Preben Olsen, Institut for Agroøkologi, ikke:

- Jeg aner ikke, hvad deres bevæggrund er for at sige 12 grader og 2.000 kvadratmeter.

- Som forskere bliver vi bedt om at levere faglig viden, men det er ikke os som udformer lovgivningen

Artiklen fortsætter efter annoncen

Erosion findes

Han foreslår i stedet at lave en mere målrettet indsats, hvilket faktisk er muligt, da man er i besiddelse af en model, forbedrede jorddatakort samt en digitale terrænmodel, der sammen kan vise, hvor der er størst risiko for erosion henne. For erosion findes, om end ikke alle landmænd ønsker at indrømme det:

- Landmændene ved da godt, at der kan forekomme erosion. Så kan det godt være, at der er nogle landmænd ovre i Brorfelde og omegn eller på Sydfyn, eller hvor det nu må være henne, som har god stiv lerjord, som sjældent ser erosion. Det er da fuldstændig rigtigt. Det er jordtypeafhængigt. Hvis du har en fin sandet jord eller en fin siltet jord, og du har nogle bakker, så er der da meget større risiko for, at der kommer erosion. Det kan sagtens være, at du har en lige så stejl bakke, der ligger med lerjord, så kommer der ikke det erosion i samme omfang. De reguleringer, der skal være her, skal selvfølgelig være målrettet de steder, hvor der er risiko for, at det vil forekomme, siger Preben Olsen.

I notatet anbefaler Preben Olsen og Goswin Heckrath:

- En effektiv indsats for at nedbringe denne transport forudsætter en mere omfattende vurdering af erosionsrisikoen under inddragelse af de forskellige faktorer i en eksplicit landskabssammenhæng.

- Det er for stift at sige 12 grader og 2.000 kvadratmeter. Det kan godt være, det virker administrativt fornuftigt, men i virkelighedens verden er det nok ikke det mest fornuftige, siger Preben Olsen.