Tyske Bergmann kan i november måned i Hannover præsentere markedets største sneglevogn på 43 kubikmeter. Sneglevognen har tre aksler, og det kræver mindst 270 hestekræfter at trække den ifølge Bergmann.

De mange hestekræfter er ikke kun nødvendige for at trække sneglene i vognen i gang, men ifølge Bergmann kræver det kraftoverskud for at være med i så højt et tempo, at vognen kan følge med tre store mejetærskere uden problemer og aflevere kornet ved vejkanten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Aflæsningen sker med 1.100 ton i timen, og vognen kan derfor læsse af på bare tre minutter.

Der er to snegle i vognen - en i bunden og en til aflæssesneglen. De to snegle kører hver for sig, da aflæssesneglen er PTO-trukket igennem en vinkelgearkasse, og sneglen i bunden bliver aktiveret med en rem-strammer, som kendes fra mejetærskere.

Ifølge Bergmann giver dette den fordel, at bundsneglen kan slukkes under fuld belastning og aflæssesneglen kan køres tom for korn, og på den måde kan vogne eller lastbiler fyldes mere præcist.

Bruges hele året

Aflæssehøjden kan hydraulisk ændres, og den maksimale aflæssehøjde er 5,5 meter, mens den maksimale afstand fra vogn til aflæssepunkt kan blive 3,5 meter.

Bergmann fremhæver, at dette gør, at vognen kan bruges til andre formål end kornkørsel, idet såmaskiner og gødningspredere også kan fyldes med korn og gødning fra den store sneglevogn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Undervognen er hydraulisk med hydraulisk affjedring, og hjulstyringen er elektrisk.

Vognen kan udstyres med vejesystem og en dug, der kan monteres og afmonteres hydraulisk fra traktorens kabine.