Normalt må gylle udbringes på markerne fra 1. februar, hvis vejrforholdene tillader det. Men det har ikek været muligt ret mange steder i år, hvor vejret har drillet de seneste to måneder, således at der næsten ingen steder har været de krævede 15 cm optøet overflade, som der skal være, for at deri må udbringe gylle på markerne.

Det er forhåbentlig ikke en situation, vi kommer til at ende i mange gange - at vinteren trækker sådan ud, siger Henrik Mortensen, landsformand for Danske Svineproducenter.

Derfor opfordrer han til, at der hurtigt gives dispensation til udbringning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Sommetider kræver ekstraordinære situationer altså bare ekstraordinære beslutninger, siger han.

Ifølge Henrik Mortensen er miljøminister, embedsmænd og politikere totalt afvisende over for alle henvendelser om dispensation til at bringe husdyrgødning ud.

- Selv på arealer hvorfra der med sikkerhed ikke vil ske afstrømning til vandløb. Sådanne arealer findes overalt, og de fleste råder over mere eller mindre af den slags arealer, siger han.

- Om det er manglende forståelse for praktikken eller rendyrket arrogance er egentlig underordnet, for nu er alle tanke fulde, og selv dem, som har opholdt sig lang tid på behørig afstand af husdyr, er vel klar over, at vi ikke bare kan sætte en prop i rumpen på dem. Tiden er inde til at udvise lidt pragmatisme over for problemet, mener Henrik Mortensen.

- Beslutningen burde ikke være vanskelig, da den ikke koster penge og forventeligt heller ingen miljøproblemer, hvis der anvendes vanlig omtanke, når gyllen køres ud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Kære ministre, se nu at få truffet de fornødne beslutninger i en fart, så vi kan komme til at køre gyllen ud med god samvittighed. For gylle kommer der ud de nærmeste dage. Med eller uden jeres velsignelse, siger Henrik Mortensen.