Dit abonnement er suspenderet pga. manglende betaling. Betal venligst din faktura, som du finder her.

Opret gratis profil

20 procent mere målbart N med gylle-additiv

4. maj. 2023 | Indrykket af Active NS

Ulrik Lunde glemmer ikke igen at tilsætte Active NS i sin fortank efter gyllens indhold af N et år faldt med 20 procent.

Del artiklen:

Den fynske landmand Ulrik Lunde driver 420 hektar landbrugsjord ved Svendborg, og en stor del af gødningen til jorden kommer fra to svineproduktioner, der hvert år leverer 6000 kubikmeter gylle til afgrøderne.

Med høje gødningspriser og strenge miljøkrav til udnyttelsen af gyllen gør Ulrik Lunde sit ypperste for at få mest mulig værdi ud af svinegyllen, og derfor har han i en årrække tilsat additivet Active NS fra Silkeborg-virksomheden FCSI. Det foregår ved at hantilsætter 20 gram additiv pr kubikmeter i fortanken til gyllebeholderen, så det kan blive blandet op med gyllen af pumpen. 

Den fynske planteavler har ét år prøvet at droppe brugen af Active NS, men det kommer ikke til at gentage sig, da gyllen ifølge landmanden selv blev mindre homogen at arbejde, med, samtidig med at indholdet af N faldt markant.

-Vi havde ét år, hvor det ikke blev brugt, og her var der 20 procent mindre kvælstof i gyllen. Der er mere målbart N ved brug af Active NS, det kan vi se ud fra vores analyser, fortæller Ulrik Lunde, som får gyllens kvælstofindhold undersøgt af OK Laboratorium for Jordbrug.

Fokus på det gode naboskab

Ulrik Lunde har naboerne tæt på, og derfor bringer han sin gylle ud med udlægger - og så vidt muligt sker det kun, når vinden føres væk fra de nabonære marker. Siden Ulrik Lunde begyndte at benytte Active NS, har han oplevet, at naboer har spurgt ind til, hvornår gyllen skal bringes ud, selvom det allerede var sket. Og selv er han ikke i tvivl om, at lugtgenerne bliver mindsket af additivet, både i gyllebeholderen og ved udkørsel. 

-Effekten af gyllen bliver bedre; jeg får mere brugbar N ud af at bruge Active NS - det er jeg sikker på, og naboerne siger, at det ikke lugter, når det bliver bragt ud, forklarer Ulrik Lunde.

En anden markant ændring som følger af brugen af additivet har for den fynske landmand været, at gyllen bliver mere homogen. Det første år Ulrik Lunde benyttede Active NS flød bundfaldet pludselig ovenpå, så opblandingen af gyllen og tømning af tanken blev lettere.   

Et naturprodukt

Selvom Ulrik Lunde modtager sine 6000 kubikmeter gylle fra to samarbejdspartnere, så er det ham selv, der sirligt tilsætter NS, for han skal ikke risikere, at der igen kommer et markant dyk i indholdet af det kvælstof, der skal få indtjeningen til at vokse på markerne.

Tilsættes Active NS i gylletanken binder det ifølge FCSI egne forsøg 350 gram mere N per tons gylle end ellers, men tilsættes de 20 gram per m3 direkte i stalden, kan gevinsten være på hele 1-2 kilo mere N per tons gylle, men ifølge direktør i FCSI Karl Erik Molbech vinder også miljøet ved brugen af additivet, der er et rent naturprodukt. .

-Active NS har den særlige egenskab, at det optager gødning og vand i strukturen og kun langsomt afgiver det igen, og det mindsker udvaskningen af gødningen til grundvandet. Derfor virker Active NS også som et jordforbedrende middel, forklarer Karl Erik Molbech.

Active NS står for Active Nitrogen Slurry, og det har i ti år været benyttet af landmænd over hele verden. Lige nu testes effekten af additivet i Spanien og ved Aarhus Universitet, hvor der i forsøg måles på reduktionen af drivhusgasser ved at bruge Active NS i gylle.  

Fakta om brugen af Active NS:

Ved opstart anslår FCSI at man som landmand kan forvente at få 350 g mere N pr. tons i gylletanken ved at tilsætte 20 gram Active NS pr m3. Anvendes produktet allerede i stalden viser forsøg, at der kan opnås en gevinst i form af 1-2 kg mere N pr. tons gylle.

Læs mere om brugen af Active NS 


OBS! Når du gemmer kommentaren vil du modtage en mail med et link til aktivering. Din kommentar vil først blive vist når du har aktiveret den. Din email adresse vil selvfølgelig ikke blive vist!

Hold en god tone

Undgå personlige angreb og indlæg af markedsføringsmæssig karakter i kommentarerne.
Brug kun links i kommentarerne, såfremt det er relevant.

OBS.: Debatten modereres af portalens redaktion. Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes konsekvent.


Tak for din kommentar!

Vi er dog ikke helt færdige endnu. Vi har sendt dig en mail med et link til aktivering af din kommentar. Først når du har brugt linket vil din kommentar blive synlig på hjemmesiden.

Har du ikke fået en mail i løbet af 10 minutter kan det være fordi din mail service har frasorteret den som spam.

Udvalgte PARTNERS

Udvalgte PARTNERS produkter