Abonnementsartikel

Mælkeproducenter i USA’s måske mest kendte "dairy state" - Wisconsin - tumler med mange af de samme udfordringer som danske mælkeproducenter, men rammerne er ikke de samme

Køer på græs findes stort set ikke i dette område af Wisconsin - det er jorden simpelthen for dyr til. Til gengæld har alle mælkeproducenter med respekt for sig selv et dyrskuedyr eller to gående - og de dyr får behandling i særklasse.

Hos Pharming Healthcare i Wisconsin USA, har de transgene køer, og håbet er på sigt, at mælken kan bruges til medicinsk behandling. Så langt er de dog ikke endnu. Besætningen fungerer som almindelig malkekvægbedrift, men alting er lidt hemmeligt og meget lukket, og man får ikke lov at komme ind i staldene. Det skriver Vibeke Duchwaider, konsulent, Videncentret for Landbrug, i den nyeste udgave af Bovilogisk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun har været en tur i USA, hvor hun blandt andet stiftede bekendtskab med James Bailey, der driver firmaet Bailey Consulting sammen med sin kone, der er universitetsuddannet inden for landbrugsvidenskab. Deres firma sælger mineraler og andre foderadditiver til mælkeproduktion, og sammen med produkterne følger rådgivning.

Vibeke Duchwaider var med James Bailey på besætningsbesøg, da han blev tilkaldt til Pharming Healthcare. De har fået et parti valsede majskerner tilsat en smule melasse hjem i 25 kg sække, som var meget varme. Ejeren har måttet tage sækkene af pallen og sprede dem på gulvet, så de kan køle af. Heldigvis er temperaturen faldet i de fleste sække, men James tager alligevel en prøve med til analyse.

Da James Bailey ikke er timelønnet, men købes ind igennem de produkter han sælger, kan han godt tillade sig at bruge ekstra tid i besætningerne, hvilket passer ham godt.

- Fordi landmændene ikke skal betale for rådgivning på timebasis, kan jeg godt komme forbi og i ro og mag gå en tur igennem staldene, uden at det behøver at involvere besætningsejerne. Det kan være en god måde at få vished om eventuelle problemer, eller se hvordan en ny foderplan fungerer foran køerne, siger han og fortsætter:

- Som konsulent bliver man jo involveret i en masse forskellige dele af landmandens hverdag. Nogle gange har de simpelthen bare brug for at snakke en masse ting igennem, og så er det rart at kunne tage sig tiden til det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs mere om ?kostaten? Wisconsin i det nyeste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 20. januar. Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.

Fakta om mælkeproduktion i Wisconsin

* 87 procent af Wisconsin mælkeproduktionsgårde er familieejede

* Wisconsin producerer 14 procent af mælken i USA

* Har 25 procent af den totale osteproduktion i USA

* Der er 12.710 mælkeproducerende bedrifter

Artiklen fortsætter efter annoncen

* Der er 1.262.000 malkekøer

* Gennemsnitsydelsen er 9.366 kg mælk

* Den totale mælkeproduktion i Wisconsin er 11.819.890.000 kg mælk

* Den gennemsnitlige besætningsstørrelse er 100 køer