Malkerobotterne gav ikke den lettelse i hverdagen, som mælkeproducent Anders Laustsen fra Havndal ved Mariager Fjord havde håbet på. Efter fire et halvt år blev de pensioneret, og i dag bliver besætningens 520 køer i stedet malket i en dobbelt 24 side by side med fast exit fra GEA Westfalia.

Anders Laustsen erkender, at det var lidt op ad bakke at overbevise banken om, at det var en god ide at nedskrive robotterne til nul efter så få år, men en budgetteret likviditetsgevinst på 1,5 millioner kroner om året gjorde udslaget. Dog lykkedes det ham at hente 300.000 kroner hjem for de brugte robotter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Uventet besparelse på strøm

Anders Laustsen blev lettere overrasket, da det gik op for ham, hvor meget han i grunden sparer alene på strømregningen efter, at robotterne er skiftet ud med en malkestald. Strømregningen er nemlig blevet 25.000 kroner mindre - om måneden.

- Halvdelen af de 25.000 kroner er vel afgifter, og dem får vi jo refunderet, men stadigvæk så svarer det cirka til aflønning af en elev. Det er bestemt værd at tage med også. Derudover sparer vi 5.000-7.000 kroner hver måned på den anden ejendom i strøm, fordi vi ikke længere skal malke derovre, forklarer han og tilføjer, at han ikke har set nogen besparelse på vandforbruget.

- Vi budgetterede oprindeligt med en likviditetsgevinst på cirka 1,5 millioner kroner om året, hvoraf cirka halvdelen gerne skulle komme fra en forbedret ydelse, en stor del fra sparet vedligehold og så det, at vi nu kan have flere køer med det samme mandskab. Vi har som sagt næsten nået budgettet, og strømbesparelsen hjælper til i den rigtige retning, selvom det ikke var inkluderet i første omgang, fortæller Anders Laustsen.

Læs mere om ombygningen hos Anders Laustsen i næste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 15. marts. Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden læses allerede nu på www.bovilogisk.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.