På I/S Rønhave ved Bramming er der omkring 1.000 køer fordelt på tre ejendomme. For knap et år siden blev der på en af ejendommene "Vibæk" bygget en ny kostald med en 2x16 malkestald med fast exit fra DeLaval. Der er 360 køer på denne ejendom.

Ved nybyggeriet blev der tænkt meget på at holde omkostningerne nede. Det var også grunden til, at der blev valgt en traditionel malkestald frem for en karrusel, som var med inde i overvejelserne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I/S'et ejes af Jørn Kjær Madsen og Johannes Lauridsen. De indledte samarbejdet i 2001, da de byggede en ny stald med 26 pladsers indvendig karrusel på Jørn Kjær Madsens bedrift i Darum. De gode erfaringer med karrusellen her var med til at styrke ønsket om endnu en karrusel.

- Men en stor karrusel til 800 køer ville kræve en større bygning, men for at holde prisen på byggeriet nede faldt valget på en traditionel malkestald, fortæller Jørn Kjær Madsen.

Fra de første tegninger til den nye stald blev tegnet i 2007, er der ændret meget, hvor den første tegning indeholdt en stor karrusel.

- Fokus er kommet noget mere ned på at producere mælk billigst muligt, siger Jørn Kjær Madsen.

Malkestalden er bygget i to etager

Malkestalden er forberedt til at kunne blive udvidet til 2x24. Og I/S Rønhave har en aftale med DeLaval om en fast pris inden for de første tre år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selve malkestalden er også meget simpel - der er ingen flotte paneler, som skjuler teknikken. Den er nemlig nede i kælderen.

- Der blev sparet lidt ved at have teknikrum nede i kælderen, forklarer Jørn Kjær Madsen.

Blandt andet var det stålpladerne til at dække teknikken med, som blev sparet. For Jørn Kjær Madsen betyder det ikke så meget, hvordan malkestalden ser ud - den skal bare virke. Han håber desuden, at der bliver mindre vedligehold, når teknikken er placeret et tørt og rent sted.

Idet mælkeprøver og service foregår i kælderen, bliver malkeren desuden forstyrret mindst muligt under malkningen.

Mange vælger at have et stort rum under malkestalden, hvis de vælger en to-etagers løsning, men I/S Rønhave har valgt en gang på hver side.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det kunne vi godt leve med, siger Jørn Kjær Madsen.

De har derimod valgt at have en malkepumpe i hver side af malkestalden. Hvis en motor skulle stå af i den ene side, kan der således stadig malkes i den anden side.

Jørn Kjær Madsen nævner, at de kunne have valgt en malkehøj, men denne foranstaltning ville betyde, at der kommer køer ud i hver side fra malkestalden. Det vanskeliggør, at man hele tiden kan få enten køer ind eller ud.

- Derudover er der kun et sted, der skal være klovbad og separationsboks, siger Jørn Kjær Madsen.

På opsamlingspladsen og gangene rundt om malkegraven er der asfalt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er ingen hæve-sænkegulv i malkestalden, men ifølge Jørn Kjær Madsen har der været en del kompromisser i byggeriet.

- Man kan vælge at lave det allerbedste til både medarbejdere og køer. Men det går man selvfølgelig på kompromis med, når man skal have den lavest mulige produktionspris, siger Jørn Kjær Madsen og fortsætter:

- Men det skal stadig fungere både for dyr og mandskab. Og det skal være driftsikkert.

Læs mere om bedriften i det nyeste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 18. november. Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.