Forestillingen om fangedragt og ankelkæde passer på ingen måde sammen med Søbysøgård Statsfængsel lidt uden for Årslev på Fyn. Søbysøgård er en gammel herregård fra 1400-tallet, som siden 1973 har været anvendt som et åbent fængsel og er derfor ejet af kriminalforsorgen. De gamle avlsbygninger blev erstattet med et nyt staldanlæg i 1989, og her huserer en besætning på 125 økologiske malkekøer. Et antal af de indsatte arbejder i det daglige med malkning, pasning og fodring af besætningen samt med opgaver i markbruget.

Det 12 år gamle malkeanlæg har for nyligt gennemgået en omfattende opgradering, som fuldender en renovering, der startede i 2011. I alt er der spenderet i omegnen af 300.000 kroner inklusiv montering, men så er det også blevet til den helt store omgang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi brugte alt for mange penge på vedligehold, og så ville vi gerne have et bedre overblik over produktionen med de muligheder for optimering, som der nu følger med registreringerne, forklarer landbrugsleder Jørgen Rasmussen.

Malkestalden, som er en dobbelt sekser med 30 graders sildebensstilling, har fået skiftet de tolv malkeenheder ud med den nyeste version - den såkaldte IDC-3.

- Den måler både mængde og temperatur samt ledningsevnen på kirtelniveau. På den måde kan der hurtigt reageres på et begyndende mastitistilfælde. De nye aftagere indeholder en hurtigstartsfunktion, hvilket vil sige, at maskinen starter automatisk, når de løfter i selve malkesættet inden påsætning, siger servicemontør Søren Nielsen fra SAC, der har stået for salg og opsætning af anlægget. Han fortæller desuden, at en ny malkeenhed inklusiv aftager koster 8.000-9.000 kroner.

Læs mere om mælkeproduktionen på Søbysøgård i næste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 15. marts. Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden læses allerede nu på www.bovilogisk.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.