Regeringen har tirsdag den 20. november fremsat et lovforslag om fremtidig ordning for solceller.

Det betyder, at sidste uges aftale mellem regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti er trådt i kraft.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge en analyse, som revisions- og rådgivningsfirmaet Deloitte har gennemført, vil installatørbranchen nu miste et par tusind arbejdspladser - såfremt regeringens egne forventninger bliver opfyldt.

Du kan læse mere om det ved at klikke her.

Tre kriterier

Klima-, Energi- og Bygningsministeriet oplyser, at tre kriterier skal være opfyldt, for at man kan komme på den gamle ordning:

1) En bindende aftale om køb af et solcelleanlæg skal være indgået senest den 19. november 2012.

2) Netselskabet skal modtage en anmeldelse af anlægget inden 30 dage efter lovforslaget er fremsat - det vil sige 20. december 2012. Det indebærer, at installatøren udfylder og fremsender Energinet.dk's stamdatablanket med henblik på registrering i Stamdataregisteret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

3) Anlægget skal være nettilsluttet senest seks måneder efter lovforslaget er fremsat - det vil sige 20. maj 2013.

Hvis man opfylder de ovennævnte betingelser, vil man være på den årsbaserede nettomålerordning i 20 år.

Timebaseret ordning

Hvis man investerer i solcelleanlæg fra tirsdag den 20. november, vil man være på en timebaseret nettomålerordning.

Det betyder, at man slipper for at betale afgifter, tariffer og PSO af den strøm, man bruger inden for den time, hvor den er produceret. For strøm, der bliver sendt ud på elnettet, vil solcelleejeren i 10 år modtage 1,30 kroner pr. kWh, hvis anlægget bliver etableret inden udgangen af 2013.

Den garanterede pris for overskydende strøm falder hvert år. Ejer af et anlæg installeret i 2014 vil således få 1,16 kroner pr. kWh i 10 år. Og hvis man investerer i et anlæg i 2018 eller senere, vil man kun få 60 ører pr. kWh i 10 år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nye muligheder for landbrug

Private bliver altså stillet dårligere med den nye solcelleordning, som til gengæld giver helt nye muligheder for virksomheder - herunder gartnerier og landbrug.

Det bliver desuden også nemmere og mere attraktivt at installere i større fællesanlæg i for eksempel landsbyer og boligforeninger.

Disse anlæg vil få en afregningspris på 1,45 kroner pr. kWh i 10 år, hvis de bliver etableret i 2013.

Du kan læse mere om aftalen på Klima-, Energi- og Bygningsministeriets hjemmeside - klik her.