Dit abonnement er suspenderet pga. manglende betaling. Betal venligst din faktura, som du finder her.

Opret gratis profil

Sådan sparer du penge og hjælper miljøet på vej

25. jan. 2023 | Indrykket af SAGRO I/S

De lavthængende frugter skal plukkes, og derefter giver det måske mening at kigge på solceller, en vindmølle eller måske begge dele.

Del artiklen:

Lad os slå det fast med det samme: De danske landmænd er yderst interesserede i at bidrage til den grønne omstilling ude på bedrifterne. Det vidner fremmødet til kursusaften om energibesparelser og energiproduktion på bedriftsniveau i den grad om. Derfor var det største lokale i SAGRO-huset i Herning også booket til anledningen, hvor formand for Herning-Ikast Landboforening samt formand for SAGROs bestyrelse, Sven Agergaard, bød velkommen. 

Herefter tog SAGROs klima- og bæredygtighedsrådgiver Rasmus Gøther Frost over med en kort historisk gennemgang af, hvorfor elpriserne det seneste år har ligget på det højeste niveau nogensinde.

Aftenens spare-guru var Gunnar Schmidt, der er energi- og teknikrådgiver hos Byggeri & Teknik. 

- Det handler om at få lappet vandslangen og plukket de lavthængende frugter. Der er et enormt sparepotentiale rundt på bedrifterne, og flere kan vi sætte i værk allerede i morgen. Men mange af jer har nok allerede set på de lavthængende frugter, og næste skridt er så at kigge på de adfærdsændringer, man kan indføre, som kommer til udtryk på bundlinjen, sagde han. 

Frugtboden er åben

Skulle man alligevel være i tvivl om, om man har plukket alle de lavthængende frugter, så kan Gunnars frugtbod findes i bunden af denne artikel.

Et råd, de fremmødte kunne tage direkte med hjem som forberedelse til vækstsæsonen, var overvejelser omkring flytning af vandingsanlæg til sidst på eftermiddagen, hvor prisen på strøm er ekstra høj. 

- Det er lige ned i lommen, hvis man begynder at jagte de besparelser. Og det kan bestemt betale sig. Det er i hvert fald langt bedre for økonomien, end at undlade at vande det man burde, sagde han.

Det samme fremhævede han omkring fodertidspunkterne i en slagtegriseproduktion. Hvis man f.eks. kan flytte et par af fodringerne udenfor spidsbelastningsperioderne, kan man spare op til 50.000 kr. om året.

Hold øje med forbruget

Et andet godt råd er, at monitorere elforbruget, så man kan identificere overforbrug eller et uhensigtsmæssigt forbrug i de dyre timer. Her præsenterede han et systemet Seluxit, som han og kollegaerne arbejder med ude på bedrifterne, men han understregede også, at systemet ikke er for alle. 

- Man skal have én på bedriften, der virkelig brænder for det, for ellers er det penge ud ad vinduet med sådan en licens. Så I skal ikke bare købe det, fordi jeg siger, det er en god idé, sagde han. 

Det sidste store punkt på programmet var en gennemgang og beregning af, hvad der bedst kan betale sig, hvis man ønsker at investere i eget solcelleanlæg eller en husstandsvindmølle.

- Tilbagebetalingstiden er klart bedst på et solcelleanlæg, men hvis man prioriterer en høj selvforsyningsgrad, så bør man se på en kombinationsløsning med egenproduktion af både sol- og vindenergi. Der findes også løsninger med en intelligent batteripakke, der kan oplades automatisk fra elnettet om natten, når strømmen er billigst. Batteriløsningen er vi dog forbeholdne for indtil videre, sagde han.

Du kan finde de lavthængende frugter i bunden af denne artikel på dette link.


OBS! Når du gemmer kommentaren vil du modtage en mail med et link til aktivering. Din kommentar vil først blive vist når du har aktiveret den. Din email adresse vil selvfølgelig ikke blive vist!

Hold en god tone

Undgå personlige angreb og indlæg af markedsføringsmæssig karakter i kommentarerne.
Brug kun links i kommentarerne, såfremt det er relevant.

OBS.: Debatten modereres af portalens redaktion. Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes konsekvent.


Tak for din kommentar!

Vi er dog ikke helt færdige endnu. Vi har sendt dig en mail med et link til aktivering af din kommentar. Først når du har brugt linket vil din kommentar blive synlig på hjemmesiden.

Har du ikke fået en mail i løbet af 10 minutter kan det være fordi din mail service har frasorteret den som spam.

Udvalgte PARTNERS

Udvalgte PARTNERS produkter