Lyt til artiklen:

Nye regler ændrer på vilkår for solceller

00:00
Hastighed: ???x
03:24

Indtil nu er man ikke blevet pålagt en variabel rådighedstarif, før et solcelleanlæg bag egen måler overstiger 50 kW. De regler står til at blive ændret fra 2025, så rådighedstariffen forsvinder. Til gengæld indføres der en effektbetaling.

Det er et fast årligt beløb, som man skal betale pr. kW solcelleanlæg, hvis man har over 10 kW.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den nuværende ordning har medført, at vi rigtig mange steder i landbruget har etableret anlæg på præcis 50 kW. De er blevet populære, fordi man så ligger lige under grænsen, hvor man slipper for at skulle betale variabel rådighedstarif på de kilowatttimer, som solcelleanlægget producerer, siger Jonas Bøge Breinholt, solcellerådgiver i Velas i en pressemeddelelse.

Men med den nye ordning med effektbetaling bliver grænsen på 50 kW overflødig.

- Derfor skal vi til at gentænke, hvor store anlæg skal være, når de skal etableres på landbrug. Med de nuværende priser på solcelleanlæg skal man i langt højere grad udnytte de muligheder, man har for at fylde pladsen ud, siger Jonas Bøge Breinholt.

Han vurderer, at det for mange landmænd vil blive mindre økonomisk attraktivt at etablere solcelleanlæg på under 50 kW, mens det bliver mere attraktivt med anlæg på over 50 kW.

- Hvor det tidligere har været relevant at kigge på anlæg omkring de 50 kW, bliver det nu sådan, at man skal have en mere individuel vurdering af, hvad der er mest optimalt på den enkelte bedrift, siger Jonas Bøge Breinholt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forskellige formål

Selvom man som udgangspunkt fremover skal gå efter at udnytte pladsen bedst muligt, kan valget af størrelsen på solcelleanlægget også afhænge af, hvad målet med anlægget er.

Hvis man vil forsyne egen bedrift med strøm som et grønnere valg, og som noget man for eksempel kan tage med i en ESG-rapport, anbefaler Jonas Bøge Breinholt, at man går efter et anlæg, hvor man selv kan udnytte mellem 70 og 80 procent af den producerede strøm.

- Så kan man gå langt lavere i udnyttelse, hvilket typisk vil sige, at man skal have et større anlæg, siger Jonas Bøge Breinholt.

Velas har foretaget en række beregninger af, hvad den nye effektbetaling vil betyde for økonomien ved at investere i bestemte størrelser af solcelleanlæg. Beregningerne viser, at det i nogle tilfælde kan betale sig at foretage en større investering for at få et større anlæg, fordi tilbagebetalingstiden ikke er markant højere.

- Det kan altså hurtigt blive en god forretning med et større anlæg. Det er en grøn investering, som man for eksempel også kan tage med i sin ESG-rapportering, siger Jonas Bøge Breinholt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Begrænsninger

Generelt større anlæg vil dog kræve, at man i højere grad får undersøgt, om sin bedrift er gearet til det.

- Der kan være alle mulige forhold, der spiller ind på den enkelte bedrift. Kan staldbygningen holde til et større anlæg? Er der overhovedet plads på taget? Er vores elinstallationer klar til den større produktion? Vil netselskabet modtage mere strøm? Den slags skal man have styr på, og her kan det være nødvendigt at opsøge uvildig rådgivning, siger Jonas Bøge Breinholt.